Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2009 18:52

Mischelinka
Reputace:   

Pravděpodobnost

Lidičky, vim, že s tou pravděpodobností se opakuju, ale tohle je zas jinej případ a nevim jak na něj. Počet všech možností dám dohromady, ale tim končim. Pořád to nějak ne a ne pochopit.

Určete v procentech pravděpodobnost, že výsledek hodu 5 mincemi bude aspoň 1 rub a 1 líc.

#2 05. 06. 2009 20:00

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Pravděpodobnost

↑ Mischelinka:
Ešte by som počkal na reakcie kolegov, pretože pravdepodobnosť nebola moja silná stránka :-) Áno skutočne, určiť všetky možnosti je vo väčšine prípadov jednoduchšia časť. Takže tu to bude $n=2^5$ možností. Máme vypočítané
$p=\frac{m}{2^5}$
To, že padne aspoň 1 rub a 1 líc, znamená, že nesmie padnúť, buď nula rub alebo nula líc. V úlohe je teda potrebné, aby padlo z každého aspoň jedno. Na poradí zrejme zo zadania nezáleží. Prichádzajú do hry len dve možnosti. 0 rub a 5 líc, alebo 5 rub a 0 líc. To sú dve neprípustné možnosti. Teda
$p=\frac{2^5-2}{2^5}=1-\frac{2}{2^5}=1-\frac{1}{2^4}=0,9375$
V percentách
$p_%=93,75%$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 05. 06. 2009 20:04

Mischelinka
Reputace:   

↑ lukaszh:

Děkuju moc. Takhle to má vyjít. Nečekala jsem, že mi dá pravděpodobnost takhle zabrat.

#4 05. 06. 2009 20:07

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Mischelinka:
Aj mne dala zabrať :-D

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 05. 06. 2009 20:18

Mischelinka
Reputace:   

↑ lukaszh:

Dala ti zabrat, ale dopočítal jsi se. Já ne. Ikdyž už přestávám. Připravuju se na přijímačky a už jsem tak zblblá, že pomalu nevypočítám ani základ, jelikož do toho montuju všechno možný...

#6 06. 06. 2009 21:25

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Mischelinka:, ↑ lukaszh:

Alternativní způsob:

pravděpodobnost, že padne v jednom pokusu rub (lic) je 1/2, pravděpodobnost, že nepadne, je také 1/2.

Jev "Padně alespon jeden rub a jeden lic" je jev opačný k "nepadné ani jeden rub nebo nepadne ani jeden lic" (v žádném z 5 pokusu)

P(A)=1- P´= 1 -((1/2)^5 + (1/2)^5))

Myslím, že tentokrát máme s ↑ lukaszh:(em) stejný počet operací (ovšem já o jeden den pozděj).

Zdravím a hodně zdaru u zkoušek :-)

#7 07. 06. 2009 11:58

Mischelinka
Reputace:   

↑ jelena:

Tohle jsou vážně super stránky. Kdybych je nenašla, tak už jsem bez vlasů a nervů. Spoustu věcí jsme ve škole ani nepočítali. Nojo, kdo by to počítal, když jsme byli ta banda ignorantů :))

Zápatí