Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto typem příkladu...
mám zadány následující vektory
1 3 2 1
2 2 4 1
1 1 2 2
1 2 3 1
0 3 1 1
a mám u nich zjistit jestli generují vektorový prostor nad tělesem Z5. Po "vložení" vektorů do matice a následné úpravě se jeden vektor ukázal jako násobek jiného, takže mi zůstaly 4 lineárně nezávislé vektory... a ted otázka, generují prostor nad Z5 nebo ne??
děkuji

Jakékoliv vektory generují vektorový prostor. Otázka zní, jakou má dimenzi. Opravdu stačí dát vektory do matice
1 3 2 1
2 2 4 1
1 1 2 2
1 2 3 1
0 3 1 1
a upravit:
1 1 2 2
0 2 0 4
0 0 0 2
0 1 1 4
0 3 1 1
a znovu upravit:
1 1 2 2
0 1 1 4
0 0 3 1
0 0 3 4
0 0 0 2
Další úprava už snad ani není nutná, v této fázi už je vidět, že výsledná dimenze bude 4.
Ahoj, mám podobný problém jen mi po úpravě matice vyšlo:
1 1 1 1 0
0 -2 -2 0 0
0 0 -2 -2 -1
0 0 0 0 -2
Jak se přijde na tu dimenzi? ... vím, že to má být podle výsledků 3, jen nevím jak se na to přijde. Je to podle těch nul pod jedničkou? :D Protože jedině tak by mi to dávalo smyslo podle toho předchozího příkladu.
Děkuju :)
↑ lenibebi:
Mělo by být zřejmé, že ty 4 řádky jsou čtyři nezávislé vektory. Hodnost této matice je 4. Je rovna dimenzi lineárního obalu řádků (a sloupců) matice. Hodnost matice se nemění ekvivalentními úpravami, tj. hodnost této matice je rovna hodnosti té původní. Takže lineární obal původních vektorů (ať už to byly řádky nebo sloupce) je taky 4.
Tak 4 nezávislé vektory to je jasný, ale jeden byl nulovej (uplně naspod) tak jsem se ho zbavila, to by snad nemělo vadit ne? Hodnost matice taky celkem chápu. Ale spíš mi jde o tu dimenzi a jak je možný že ve výsledkách bylo 3.
↑ lenibebi:
Nulový vektor ti nic nového nevygeneruje, když ho přidáš k těm původním vektorům - vygeneruješ stejný podprostor, takže se nic nezmění - 'maximální' podmnožina nezávsilých vektorů je pořád 4 prvková.
V tomto případě, když ti to vyšlo jinak, máš to špatně nebo jsou špatně výsledky nebo ses špatně podívala do výsledků. Zde je spojka nebo ve smyslu disjunktivním... :P
Zadání nemám, ale nechce se mi to počítat, promiň.
Tady je zadání úkolu
http://www.karlin.mff.cuni.cz/~zvlasak/ukol_LA.pdf
jdu to zkusit ještě přepočítat jestli to bude vycházet nějak jinak.
teď mi to teda vyšlo jinak, ale to asi hlavně kvůli prohazování řádků... to můžu, nebo ne? já myslim že jo...
.
.
.
.
teď jsem to ještě spočitala bez prohazování a vyšlo to uplně divně
1 1 1 1 0
0 -2-2 -1 0
0 0 -2 -2 -1
no nic zkusim to zejtra... asi mi to hlava už nebere
Ne mělo to bejt tak jak jsem si myslela napoprvý jen když jsem to teda teď spočítala znova tak vyšlo
1 1 1 1 0
0 2 2 -1 0
0 0 2 2 1
a dva se vyškrtaly
si myslím, že u těhlech transponovanejch matic se asi řádky přehazovat nemůžou že? tentokrát jsem nic nepřehodila a výsledek je opravdu 3 ... jen nevim :D
Stránky: 1