Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojte, natrefila jsem na menší problém s určením konvergence a divergence řad. mám 2 příklady, které mi vycházejí stejně ale jedna K a druhá D... mohl by mi někdo vysvětlit proč?
takže 1) 
\sum_{n=1}^{00} n!/n^n
tady jsem postupovala tak, že jsem použila limitní podílové kritérium a vyšlo mi 
\mathop{\lim}\limits_{n \to \infty} (1+\frac{1}{n})^(-n) ( je to na -n - nešlo mi to správně udělat) a výsledek je tedy e^(-1) a řada konverguje.
2) 
\sum_{n=1}^{00} (\frac{n}{n+1})^n
a to jsem přehodila zlomek, tak at mi vyjde opet e. a výsledek je tedy e^-1, jenže ve skriptech je použito ještě metoda NUTNÁ PODMÍNKA KONVERGENCE(NPK), tedy: lim e^-1 se nerovná 0,t akže řada DIVERGUJE.
a proč toto není použito i u toho prvního příkladu...
já to nechápu - kdy mám ještě použít NPK a kdy ne....a pak následně určit správně konvergenci nebo divergenci :-( poradíte mi někdo prosím.
nevím proč se mi to tak blbě zobrazilo, ale snad to z toho vyčtete ty příklady. je to vždycky na koncu toho bíleho rámečku :-):-)
nejdriv se divam jestli cleny rady jsou k nule, pokud ne tak rada diverguje - to je pripad te druhe rady.
pokud vsechny cleny jsou k nule, mohla by rada konvergovat i divergovat - musim rozhodnout vhodnym kriteriem. V pripade prvni rady se pouzilo limitni podilove kriterium a kdyz si ho poradne prectete, tak uvidite, ze rozhoduje, jestli je limita vetsi nebo mensi nez 1
jasne?
takze suma sumarum: Nutnou podminku konvegrence pouziju vzdycky, kdyz z fleku vidim, ze cleny rady nejdou k nule. Jinak pouzivam ty dalsi kriteria.
↑ kaja(z_hajovny):
dekuju za odpověd, ale přiznám že jsem si tvé vysvetlene cetla 3x a v tech prikladech ihned nepoznam, kdy cleny jdou k nule a kdy ne a kdy tedy pouziji NPK :-(
↑ evulka.nov:
Tam ide skôr o pravidelný cvik :-) Nemusíš to vidieť hneď, potom odporúčam testovať NPK pri každom rade.
Stránky: 1