Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 06. 2009 15:45

evulka.nov
Reputace:   

řady - jak je to správně?

ahojte, natrefila jsem na menší problém s určením konvergence a divergence řad. mám 2 příklady, které mi vycházejí stejně ale jedna K a druhá D... mohl by mi někdo vysvětlit proč?
takže 1) $http://www.sitmo.com/gg/latex/latex2png.2.php?z=100&eq=\sum_{n%3D1}^{00}%20n!%2Fn^n$
\sum_{n=1}^{00} n!/n^n
tady jsem postupovala tak, že jsem použila limitní podílové kritérium a vyšlo mi $http://www.sitmo.com/gg/latex/latex2png.2.php?z=100&eq=\mathop{\lim}\limits_{n%20\to%20\infty}%20(1%2B\frac{1}{n})^(-n)$

\mathop{\lim}\limits_{n \to \infty} (1+\frac{1}{n})^(-n) ( je to na -n - nešlo mi to správně udělat) a výsledek je tedy e^(-1) a řada konverguje.

2) $http://www.sitmo.com/gg/latex/latex2png.2.php?z=100&eq=\sum_{n%3D1}^{00}%20(\frac{n}{n%2B1})^n $
\sum_{n=1}^{00} (\frac{n}{n+1})^n

a to jsem přehodila zlomek, tak at mi vyjde opet e. a výsledek je tedy e^-1, jenže ve skriptech je použito ještě metoda NUTNÁ PODMÍNKA KONVERGENCE(NPK), tedy: lim e^-1 se nerovná 0,t akže řada DIVERGUJE.
a proč toto není použito i  u toho prvního příkladu...
já to nechápu - kdy mám ještě použít NPK a kdy ne....a pak následně určit správně konvergenci nebo divergenci :-( poradíte mi někdo prosím.

#2 07. 06. 2009 15:55

evulka.nov
Reputace:   

Re: řady - jak je to správně?

nevím proč se mi to tak blbě zobrazilo, ale snad to z toho vyčtete ty příklady. je to vždycky na koncu toho bíleho rámečku :-):-)

#3 07. 06. 2009 19:14

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

nejdriv se divam jestli cleny rady jsou k nule, pokud ne tak rada diverguje - to je pripad te druhe rady.

pokud vsechny cleny jsou k nule, mohla by rada konvergovat i divergovat - musim rozhodnout vhodnym kriteriem. V pripade prvni rady se pouzilo limitni podilove kriterium a kdyz si ho poradne prectete, tak uvidite, ze rozhoduje, jestli je limita vetsi nebo mensi nez 1

jasne?

#4 07. 06. 2009 19:15

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

takze suma sumarum: Nutnou podminku konvegrence pouziju vzdycky, kdyz z fleku vidim, ze cleny rady nejdou k nule. Jinak pouzivam ty dalsi kriteria.

#5 07. 06. 2009 19:36

evulka.nov
Reputace:   

↑ kaja(z_hajovny):
dekuju za odpověd, ale přiznám že jsem si tvé vysvetlene cetla 3x a v tech prikladech ihned nepoznam, kdy cleny jdou k nule a kdy ne a kdy tedy pouziji NPK :-(

#6 07. 06. 2009 19:41

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ evulka.nov:
Tam ide skôr o pravidelný cvik :-) Nemusíš to vidieť hneď, potom odporúčam testovať NPK pri každom rade.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Zápatí