Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2017 13:01

Vetešník
Škola: VUT FEKT
Pozice: student
Reputace:   

obsah plochy zadané nerovnostmi

Všechny zdravím,
na zkoušce jsem setkal s příkladem:
Určete obsah plochy zadané nerovnostmi $e^{-5x}\le y\le e^{-2x}, x\le ln6$

Napsal by mě někdo postup řešení, jak se dopracovat ke správnému výsledku? Postup s klasickými neznámými a čísly celkem chápu, ale pokud počítám s eulerovým číslem nemůžu se dopočítat...

Díky

#2 19. 01. 2017 13:31 — Editoval Ferdish (20. 01. 2017 09:23)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: obsah plochy zadané nerovnostmi

A čo konkrétne robí problém? Zadanie je jasné - vypočítať plochu ohraničenú zdola fciou $f_{1}: y=e^{-5x}$ a zhora $f_{2}: y=e^{-2x}$ na intervale $x \in (-\infty,\ln 6\rangle.$
Z vlastností exp. fcii plynie, že pre interval $x \in (-\infty,0\rangle$ platí $f_{1}\ge f_{2}$, ale pre interval $x \in \langle 0,\ln 6\rangle$ zasa $f_{2}\ge f_{1}$, takže prvý interval môžeme zanedbať (nevyhovuje zadaniu).

Zostrojenie integrálu a nájdenie primitívnej funkcie by nemal byť problém, keďže hovoríš, že klasický postup zvládaš.

A čo sa týka dosadzovania medzí, tam treba využiť vlastnosti logaritmov a aj to, že exponenciálna fcia je inverzná k logaritmickej fcii s rovnakým základom.

#3 19. 01. 2017 13:38 — Editoval Vetešník (19. 01. 2017 13:51)

Vetešník
Škola: VUT FEKT
Pozice: student
Reputace:   

↑ Ferdish:
Díky za rychlou reakci. Integrál jsem ještě zvládl sestavit, ale právě ty počty s tím číslem jsou trošku boj.
Byl by jsi tak hodnej a popsal ještě postup dale?!

#4 19. 01. 2017 13:58

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

↑ Vetešník:Príspevok som editoval medzi tým, ako si mi odpísal - zle som určil obor, na ktorom sa má integrovať.

Čo sa týka dosadenia medzí, ovládaš základné vzťahy $a^{\log_{a}x}=x$ a $\log_{a}x^{r}=r\cdot \log_{a}x$?

Zápatí