Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 01. 2017 18:53

Mrazda
Zelenáč
Reputace:   

spiny částic

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se liší spiny fermionů od spinů bosonů. chápu, že bosony mají spin celočíselný a fermiony poloviční, chápu všechny definice slova spin, i jak si to mám představit. Jen úplně nevím, jak mám rozlišit spin 1/2;1;2,.. to se jako liší rychlostí točení (taky chápu, že částice se ve skutečnosti neotáčí :D ). Mohl by mi to někdo prosím vysvětlit ? V čem spočívá praktický rozdíl mezi velikostí spinu ?

#2 03. 02. 2017 16:07

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

Re: spiny částic

ked urobis prostorove zrkadlenie castice s celociselnym spinom, tak je to rovnake ako rotacia o 180 stupnov, to znamena, ze ak to spravis 2 krat tak sa dostanes do povodneho stavu. ak to vsak urobis pre casticu so spinom 1/2 tak po dvoch zrkadleniach dostanes opacny stav a az po styroch zrkadleniach dostanes povodny stav. Teda nato aby si dostal casticu do povodneho stavu tak ju musis otocit ako keby o 720 stupnov. Znamena to tiez, ze operator prostorovej parity pre fermion neni hermitovsky a teda nema zmysel ho zavadzat.
Dalej Pauli ukazal v ramci kvantovej teorie pole, ze castice s polociselnym spinom maju antisymetricke vlnove funkcie zatial co castice s celociselnym spinom maju symetricke vlnove funkcie. Z toho velmi jednoducho pline fakt, ze dve castice s polociselnym spinom sa nemozu vyskytovat v rovnakom kvantovom stave.
To, ze nejake castice maju polociselny a ine celociselny spin je dane tym, ze moment hybnosti sa moze menit len o celociselny nasobok planckovej konstanty a teda z castice, ktora uz ma polociselny spin nikdy nemoze vzniknut ziadnym sposobom castica s celociselnym spinom pretoze by sa musel moment hybnosti zmenit o necelociselny nasobok planckovej konstanty. To ze existuju prave len celociselne alebo polociselne hodnoty a nie napc 1/3 pline z kvantovej mechaniky hladanim vlastnych hodnot operatorov momentu hybnosti.

Zápatí