Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se liší spiny fermionů od spinů bosonů. chápu, že bosony mají spin celočíselný a fermiony poloviční, chápu všechny definice slova spin, i jak si to mám představit. Jen úplně nevím, jak mám rozlišit spin 1/2;1;2,.. to se jako liší rychlostí točení (taky chápu, že částice se ve skutečnosti neotáčí :D ). Mohl by mi to někdo prosím vysvětlit ? V čem spočívá praktický rozdíl mezi velikostí spinu ?
ked urobis prostorove zrkadlenie castice s celociselnym spinom, tak je to rovnake ako rotacia o 180 stupnov, to znamena, ze ak to spravis 2 krat tak sa dostanes do povodneho stavu. ak to vsak urobis pre casticu so spinom 1/2 tak po dvoch zrkadleniach dostanes opacny stav a az po styroch zrkadleniach dostanes povodny stav. Teda nato aby si dostal casticu do povodneho stavu tak ju musis otocit ako keby o 720 stupnov. Znamena to tiez, ze operator prostorovej parity pre fermion neni hermitovsky a teda nema zmysel ho zavadzat.
Dalej Pauli ukazal v ramci kvantovej teorie pole, ze castice s polociselnym spinom maju antisymetricke vlnove funkcie zatial co castice s celociselnym spinom maju symetricke vlnove funkcie. Z toho velmi jednoducho pline fakt, ze dve castice s polociselnym spinom sa nemozu vyskytovat v rovnakom kvantovom stave.
To, ze nejake castice maju polociselny a ine celociselny spin je dane tym, ze moment hybnosti sa moze menit len o celociselny nasobok planckovej konstanty a teda z castice, ktora uz ma polociselny spin nikdy nemoze vzniknut ziadnym sposobom castica s celociselnym spinom pretoze by sa musel moment hybnosti zmenit o necelociselny nasobok planckovej konstanty. To ze existuju prave len celociselne alebo polociselne hodnoty a nie napc 1/3 pline z kvantovej mechaniky hladanim vlastnych hodnot operatorov momentu hybnosti.