Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Stránky: 1 2

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o pomoc. Nejakého schopného matikára, ktorý by vedel narysovať a spraviť rozbor o trojuholníku ak sú dané 3 výšky. (v rozbore sa nemôže nič rátať) ak by to niekto vedel dakujem :)
ahoj ↑ myskaaa:,
PS: přesněji řečeno - sestrojí se libovolný trojúhelník, pro který daný poměr platí, a na požadovanou velikost se transformuje pomocí nějaké stejnolehlosti.

↑ Eratosthenes:
nemal by si nejaký rozbor ako posupovať presne? :) ale skúsim a uvidím zatiaľ vdaka

Ahoj ↑ myskaaa:,
Relacia
( velmi lahko sa da dokazat)
Inspiruje takuto konstrukciu.
1)konstruhovat trojuholnik A*B*C* stran 
2) Konstruhovat jeho vysky: 
3)konstruhovat trojuholnik stran a*,b*,c*
T
4) Ukoncit konstrukciu rovnolahlostou
+ Ako vzdy, nezabudni diskusiu.
Otazka.
To je cvicenie na akej urovni strednej skoly? Ide o domacu ulohu?
Poznamka.
Toto cvicenie by sa mohlo rozumiet aj takto, ze su dane tri priamky "vysky" trojuholnika, a treba nast taky trojuholnik, ktoreho vysky su na tychto priamkach.
Edit . Dal som hrube pismo, aby sa to lepsi citalo.

Tak skúsme mám napríklad výšky va=7,5 cm vb=12 cm a vc=6,8 cm.
Moc som z toho tvojho rozboru nepochopila ten začiatok...a je to niečo ako domáca úloha.. dakujem :)

↑ myskaaa:,
Zaciatok, to je zakladna skola: plocha trojuholnika=strana x vyska /2

a na začiatku ma v tom obrázku zmiatlo že trojuholník BCPa? ved tie body ležia na jednej priamke...
↑ myskaaa:
to byl překlep - mělo být BCPb

a neviem ale tak zostrojím si výšku jednu a dám si to do pomeru ale to sú vždy malé čísla...preto mi to akosi nejde do hlavy.. :( dám si výšku 12 a pravouhlý trojuholník to je ale |PbC|=1/vb?

Tak vyuzi vyhodu mojej konstrukciu....
↑ myskaaa:
Malá čísla?
a můžeš mít ještě daleko větší....
Takže:
Pak sestrojit trojúhelník o stranách a*,b*,c* a upravit jeho velikost pomocí stejnolehlosti.

dakujem veľmi pekne a ako by ste to odôvodnili... :)
↑ myskaaa:
Čo potrebuješ odôvodniť?
Konštrukcia pochádza zo základnej školy - zmena, prípadne delenie úsečky v danom pomere.
Hlavná myšlienka pochádza z toho, že obsah trojuholníka možno vyrátať pomocou ľubovoľnej strany a výšky patriacej k tejto strane, pričom obsah vyjde vždy rovnaký.

Poznamka.
Akoze konstrukcia bola od sameho zaciatku popisana ↑ Eratosthenes: a tiez aj v ↑ vanok: , dovolim si pridat este jednu ktoru som nasiel na webe
https://books.google.fr/books?id=TolIDQ … mp;f=false
Pokial nietko pozna vlasnosti kruznic ( tak, sa ma to bude ozaj pacit .... ale vsetko co tam je pouzite sa este stale uci, alebo by sa malo ucit na strednych skolach, ci uz nie?)

chápete mne to dva krát vyšlo a teraz už ani za nič mi to nechce mňa urve...a už som sa tešila.. :(

Co ti vyslo?
V ktorej metode?

pri tých pomeroch čo tu dal Eratosthenes ale už mi to nechce vôbec ja som sa už asi úplne pri tom doplietla :(

No treba byt trpezlivy....:-(
Ta metoda ↑ vanok:, je rychlejsia.:-)

Neviem prečo ale tú metodu som skúšala ale potrebujem ju asi podrobnejšie.. :(

Aha, vies urobit etapu 1, urobit trojuholnika z vysok.

ani neviem raz mi to vydá raz nie.. :(

Pochopitelne, ze to zavisi od vybranych vysok.
Vsak ak by si mala strany, 1,3,6, tak je nemozne narysovat taky trojuholnik.
Preto diskuzia je dolezita.

akože to mi je jasné :) len stále neviem prečo mi to raz výjde a raz nie :(

↑ myskaaa:
Priklady.

va=6,5 vb=9,6 a vc=6 cm ako by si presne postupoval??
:(
Stránky: 1 2