Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 01. 2017 18:36

numeriprimi
Reputace:   

matice přechodu - vysvětlení

Ahoj. Koukala jsem, že už tu nějaké příspěvky na matici přechodu jsou, nicméně mi k porozumění moc nepomohly - proto píšu nový příspěvek.

Platí tato věta: Nechť E a F jsou báze vektorového prostoru V a matice A je matice přechodu od báze E k bázi F. Pak symbolicky pro každý vektor z V platí: E=F*A.

1) Už jen to, jak je to definované, intuitivnější by mi připadalo definovat matici přechodu A od báze E k bázi F za platnosti vztahu F=E*A. V některých zdrojích tomu tak dokonce je. Já pracuji se skriptem od Horta a Rachunka, tam je tomu, jak jsem uvedla výše.

2) Když jsem se snažila najít nějaký mechanický postup, jak matici přechodu vypočítat, opět jsem nenašla něco, co by mě nějak uspokojilo. Ve skriptu byly ilustrační příklady - super, problém však v tom, že to vůbec nevycházelo a když jsem to propočítávala, došla jsem k tomu, že u příkladů použili ten logičtější vztah F=E*A. Prostě zmatek.

Mám proto jednoduchou prosbu. Mám tedy nějaké dvě báze - bázi E=(u1;u2;u3) a bázi F=(v1,v2,v3), předpokládejme že každý vektor má tři souřadnice. Jak mám teď postupovat, abych dostala matici přechodu z báze E do F za předpokladu, že beru na vědomí vztah E=F*A?

Děkuji moc.

#2 30. 01. 2017 23:06 — Editoval Sherlock (30. 01. 2017 23:39)

Sherlock
Škola: PřF MUNI
Pozice: student
Reputace:   33 

Re: matice přechodu - vysvětlení

Matici přechodu z báze E do báze F jsme si definovali jako matici $P$ identického zobrazení vzhledem na bází F,E, tj. tak, že pro každý vektor je $(x)_{F}=P\cdot (x)_{E}$

pokud si postupně dosadíš do vrchního vzorce vektory báze $E=(u_{1},...u_{n})$, lehce se odvodí že pro tuto matici platí: $P=((u_{1})_{F},...,(u_{n})_{F})$ (její sloupce jsou souřadnice vektorů báze E v souřadnicích báze F)

Dále platí pro libovolný prvek báze F:
$v_{j}=E\cdot (v_{j})_{E}=E\cdot s_{j}(P)=s_{j}(E\cdot P)$

odtud dostaneme:
$F=(v_{1},...,v_{n})=(s_{1}(E\cdot P),...,s_{n}(E\cdot P))=E\cdot P$

takže pokud se nepletu, správně je že pokud $(x)_{F}=P\cdot (x)_{E}$, pak $F=E\cdot P$.

--

A jak se $P$ spočítá? Pokud je to V.P. tvaru $K^{n}$ (kde K je těleso), matice $E$ je invertibilní, platí $P=E^{-1}\cdot F$

Pokud si dáš matice $E,F$ do bloku, můžeš použít elementární řádkové operace, dokud se z tvaru $(E|F)$ nedostaneš do tvaru $(I|E^{-1}\cdot F)$, kde I je jednotková matice.

#3 31. 01. 2017 16:23

vanok
Reputace:   742 

Re: matice přechodu - vysvětlení

Ahoj ↑ Sherlock:,
Poznamka.

To si mozeme vsimnut, ze na tuto temu ano cz, ani sk literature nie je stabilizovana.
Je dobre si pozriet, fr., angl., us. Web na tuto temu, kde najdeme spolocny pristup.
Tak pytatelka, by sa mala priblizit k jej materialom, ak to jej vyucujuci to vyzaduju.
Pozor, tiez treba starostlivo rozlisovat pojmy: matica prechodu, a matica zmeny suradnic.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí