Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Koukala jsem, že už tu nějaké příspěvky na matici přechodu jsou, nicméně mi k porozumění moc nepomohly - proto píšu nový příspěvek.
Platí tato věta: Nechť E a F jsou báze vektorového prostoru V a matice A je matice přechodu od báze E k bázi F. Pak symbolicky pro každý vektor z V platí: E=F*A.
1) Už jen to, jak je to definované, intuitivnější by mi připadalo definovat matici přechodu A od báze E k bázi F za platnosti vztahu F=E*A. V některých zdrojích tomu tak dokonce je. Já pracuji se skriptem od Horta a Rachunka, tam je tomu, jak jsem uvedla výše.
2) Když jsem se snažila najít nějaký mechanický postup, jak matici přechodu vypočítat, opět jsem nenašla něco, co by mě nějak uspokojilo. Ve skriptu byly ilustrační příklady - super, problém však v tom, že to vůbec nevycházelo a když jsem to propočítávala, došla jsem k tomu, že u příkladů použili ten logičtější vztah F=E*A. Prostě zmatek.
Mám proto jednoduchou prosbu. Mám tedy nějaké dvě báze - bázi E=(u1;u2;u3) a bázi F=(v1,v2,v3), předpokládejme že každý vektor má tři souřadnice. Jak mám teď postupovat, abych dostala matici přechodu z báze E do F za předpokladu, že beru na vědomí vztah E=F*A?
Děkuji moc.
Matici přechodu z báze E do báze F jsme si definovali jako matici
identického zobrazení vzhledem na bází F,E, tj. tak, že pro každý vektor je 
pokud si postupně dosadíš do vrchního vzorce vektory báze
, lehce se odvodí že pro tuto matici platí:
(její sloupce jsou souřadnice vektorů báze E v souřadnicích báze F)
Dále platí pro libovolný prvek báze F:
odtud dostaneme:
takže pokud se nepletu, správně je že pokud
, pak
.
--
A jak se
spočítá? Pokud je to V.P. tvaru
(kde K je těleso), matice
je invertibilní, platí 
Pokud si dáš matice
do bloku, můžeš použít elementární řádkové operace, dokud se z tvaru
nedostaneš do tvaru
, kde I je jednotková matice.
Ahoj ↑ Sherlock:,
Poznamka.
To si mozeme vsimnut, ze na tuto temu ano cz, ani sk literature nie je stabilizovana.
Je dobre si pozriet, fr., angl., us. Web na tuto temu, kde najdeme spolocny pristup.
Tak pytatelka, by sa mala priblizit k jej materialom, ak to jej vyucujuci to vyzaduju.
Pozor, tiez treba starostlivo rozlisovat pojmy: matica prechodu, a matica zmeny suradnic.