Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
připravuji se na zkoušku a potřeuju pomoc s těmito příklady:
a) udejte příklad posloupnosti a(n) takové, že čísla 1, -1 jsou hromadnými body posloupnosti a a(n) neleží v {-1, 1}
b) udejte příklad posloupnosti a(n) mající nekonečně mnoho hromadných bodů
c) lim{n->oo} (n/(n+1)*2^(n / n^2 +1))
d) udejte příklad posloupnosti a(n), pro níž platí: lim sup a(n)= oo, lim inf a(n) = 0
děkuju moc za pomoc a zároveň prosím o vysvětlení postupu výpočtu
veronica napsal(a):
připravuji se na zkoušku a potřeuju pomoc s těmito příklady:
a) udejte příklad posloupnosti a(n) takové, že čísla 1, -1 jsou hromadnými body posloupnosti a a(n) neleží v {-1, 1}
b) udejte příklad posloupnosti a(n) mající nekonečně mnoho hromadných bodů
c) lim{n->oo} (n/(n+1)*2^(n / n^2 +1))
d) udejte příklad posloupnosti a(n), pro níž platí: lim sup a(n)= oo, lim inf a(n) = 0
děkuju moc za pomoc a zároveň prosím o vysvětlení postupu výpočtu
d)
pro n sudé a
pro n liché
to b me trapilo ale asi jem na to dosel
1,1,2,1,2,3,1,2,3,4,1,2,3,4,5,1,2,3,4,5,6,1,2,3,4,5,6,7,1,2,3,4,5,6,7,8,1,2,3,4,5,6,7,8,9,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, .....
tj. napises si nekonecne mnoho jednicek na jeden radek, nekonecne mnoho dvojek na druhy radek, nekonecne mnoho torjek na treti radek atd., celkem nekonecne mnoho radku. A ty cisla je potom potreba poskladat do posloupnosti. Ja jsem to udelal tak ze jsem prochazel po "diagonalach" zprava nahore doleva dolu.
1 1 1 1 1
2 2 2 2 2
3 3 3 3 3
4 4 4 4 4
No aspon jsem si osvezil dukaz toho, kolik je aleph nula krat aleph nula :)

ad b) pokud by šlo o šetření znaky, pak a_n=sin(n). Ta má za hromadné body všechna čísla z <-1,1> a řeší proto i a)
Kondr napsal(a):
ad b) pokud by šlo o šetření znaky, pak a_n=sin(n). Ta má za hromadné body všechna čísla z <-1,1> a řeší proto i a)
Intuitivně si to myslím taky, ale zajímalo by mě, jak se to dokáže. Je to třeba v nějaké učebnici?

@robert.marik: Nevím, jestli přímo toto tvrzení. Ale něco o hustých množinách tvaru
{a+br| a,b celá čísla}, kde r je iracionální číslo, by se určitě někde našlo.
Náš důkaz by mohl fungovat takto:
Zvolme libovolné t.
Chceme ukázat, že pro každé epsilon existuje nekonečně mnoho celých c takových, že |sin(c)-sin(t)|<eps.
Víme, že sin má vždy směrnici mezi -1 a 1, proto pro největší celé k takové, že je
|c-t|>2kpi platí
|c-t|-2kpi>|sin(c)-sin(t)|
Chceme tedy najít nekonečně mnoho celých c, pro které
|c-t|-2kpi<eps, po vydělení 2pi
|c/2pi-t/2pi|-k<eps/2pi.
(k je opět největší celé číslo takové, že |c-t|>2kpi).
Pro zpřehlednění problému položme t'=t/2pi, eps'=eps/2pi, r=1/2pi a přijměme značení, v němž {x} je desetiná část x. Máme najít nekonečně mnoho c takových, že
{cr-t'}<eps'.
Snadno dokážeme*, že existuje taková nekonečná posloupnost c_n, že {c_n*r-t'} klesá rychleji než 1/2^n, někdy se tedy dostane pod každé eps' a tam už zůstane :)
*Ano, "snadno dokážeme" jsem zde použil v často užívaném významu "nejzajímavější část důkazu necháme čtenáři k věření". Možná jsem líný a možná jen nechci čtenáře připravit o ten okamžik, kdy zacvakne poslední dílek skládačky :)