Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 02. 2017 11:55

Fonzik
Reputace:   

Tisk skript

Dobrý den, možná je to trochu offtopic, ale nevěděl jsem, kam jinam to zařadit.
Potřeboval bych vytisknout tento dokument https://is.muni.cz/auth/el/1431/jaro201 … 5grupy.pdf s tím, že bych chtěl mít 4 stránky na 1 listu. V nastavení tisku tuhle možnost najdu, jenže když to aplikuji, po vytisknutí to vůbec není použitelné. Stránky jsou na listu sice 4 ale jsou strašně malé a na papíře je 70% místa volného. Nevíte, jak si s tím pohrát, aby to bylo OK?

• (téma jako vyřešené označil(a) Fonzik)

#2 25. 02. 2017 12:20 — Editoval misaH (25. 02. 2017 12:21)

misaH

Re: Tisk skript

↑ Fonzik:

Treba sa prihlásiť, dokument nevidno.

#3 25. 02. 2017 12:26

Fonzik
Reputace:   

Aha, no to není až tak zásadní, ale pošlu screen, jak to vypadá. Jde tam o to, že ty stránky nejsou klasické A4.
Zkoušel jsem to konvertovat z pdf do wordu, ale to moc dobrého nepřineslo.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-02/21966_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.png

#4 25. 02. 2017 12:38 — Editoval Jj (25. 02. 2017 12:38)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Fonzik:

Zdravím.

Na mé tiskárně se to nastavuje takto (soubor je pdf):

Pokud se tedy nemýlím.

#5 25. 02. 2017 13:41

Fonzik
Reputace:   

Jj napsal(a):

↑ Fonzik:

Zdravím.

Na mé tiskárně se to nastavuje takto (soubor je pdf):

Já o tom nastavení vím a použil jsem ho, ale když jsem to potom vytiskl bylo to nepoužitelné, jednotlivé stránky byly hodně malé a po listu byly rozházené. Jestli to právě nesouvisí s tím, že ty jednotlivé stránky z toho dokumentu nejsou ve formátu A4, nevím.

#6 26. 02. 2017 19:15 — Editoval Marian (26. 02. 2017 19:19)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Fonzik:

Už od pohledu je jasné, že autor psal skripta v LaTeXu pomocí balíku 'beamer'. Takové dokumenty jsou spíše určeny pro účely prezentací na plátně nebo obrazovce počítače v celoobrazovkovém módu (Ctrl+L v Adobe Reader).

Napadají mě dvě možnosti. 1) Autor nechtěl, aby byla skripta tištěna a ponechal výstup v PDF ve formě, která je ti k dispozici. 2) Pokud autor skripta uvažoval o tom, že bude někdo ze studentů skripta tisknout, mohl prohnat zdrojový soubor s načtením balíku 'beamerarticle' (osobně se mi ale tato možnost kvůli formě výstupu nelíbí).

Další možností, kterou preferuji, je vytvoření nového velmi krátkého zdrojového souboru v LaTeXu, který okamžitě vyrobí PDF formát A4 na šířku se čtyřmi snímky originálního skripta. Okraje jsou velmi malé a dosáhne se tak ideálního efektu pro účely tisku a následného čtení, jak požaduješ. Uvádím zdrojový kód za předpokladu, že se soubor tvého skripta jmenuje 'skripta.pdf':

Code:

\documentclass[a4paper]{article}
\usepackage{pdfpages}
\begin{document}
\includepdf[%
 pages=-,%
 landscape=true,%
 nup=2x2,%
 frame=true,%
 scale=.9,%
 delta=5mm 5mm]{skripta.pdf}
\end{document}

Bohužel nevím, zda máš nějakou distribuci LaTeXu k dispozici. Pokud nikoliv, pokus se kontaktovat někoho, kdo ji má. Vytvoření nového PDF pomocí výše uvedeného kódu a souboru skripta.pdf zabere pouze velmi krátkou dobu (řádově vteřiny).

Snad ještě závěrem poznámka o tom, proč se tisknou stránky souboru skripta.pdf tak malé. Důvodem je skutečnost, že při tak malém rozměru stránky (přesně 12,8 cm x 9,6 cm) se při jejím přepnutí pomocí Ctrl+L písmo dokumentu "zvětší" a je tak vhodný pro prezentace. Tisk pomocí asistenta v Adobe Reader je někdy matoucí (viz tvůj náhled výše).

#7 26. 02. 2017 20:00

Fonzik
Reputace:   

Díky moc, už jsem to vyřešil. Když jsem to otevřel v Adobe tak stačilo nastavit 4 stranky na list a vše bylo v pořádku.

Zápatí