Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, možná je to trochu offtopic, ale nevěděl jsem, kam jinam to zařadit.
Potřeboval bych vytisknout tento dokument https://is.muni.cz/auth/el/1431/jaro201 … 5grupy.pdf s tím, že bych chtěl mít 4 stránky na 1 listu. V nastavení tisku tuhle možnost najdu, jenže když to aplikuji, po vytisknutí to vůbec není použitelné. Stránky jsou na listu sice 4 ale jsou strašně malé a na papíře je 70% místa volného. Nevíte, jak si s tím pohrát, aby to bylo OK?
↑ Fonzik:
Zdravím.
Na mé tiskárně se to nastavuje takto (soubor je pdf):
Jj napsal(a):
↑ Fonzik:
Zdravím.
Na mé tiskárně se to nastavuje takto (soubor je pdf):
Já o tom nastavení vím a použil jsem ho, ale když jsem to potom vytiskl bylo to nepoužitelné, jednotlivé stránky byly hodně malé a po listu byly rozházené. Jestli to právě nesouvisí s tím, že ty jednotlivé stránky z toho dokumentu nejsou ve formátu A4, nevím.
↑ Fonzik:
Už od pohledu je jasné, že autor psal skripta v LaTeXu pomocí balíku 'beamer'. Takové dokumenty jsou spíše určeny pro účely prezentací na plátně nebo obrazovce počítače v celoobrazovkovém módu (Ctrl+L v Adobe Reader).
Napadají mě dvě možnosti. 1) Autor nechtěl, aby byla skripta tištěna a ponechal výstup v PDF ve formě, která je ti k dispozici. 2) Pokud autor skripta uvažoval o tom, že bude někdo ze studentů skripta tisknout, mohl prohnat zdrojový soubor s načtením balíku 'beamerarticle' (osobně se mi ale tato možnost kvůli formě výstupu nelíbí).
Další možností, kterou preferuji, je vytvoření nového velmi krátkého zdrojového souboru v LaTeXu, který okamžitě vyrobí PDF formát A4 na šířku se čtyřmi snímky originálního skripta. Okraje jsou velmi malé a dosáhne se tak ideálního efektu pro účely tisku a následného čtení, jak požaduješ. Uvádím zdrojový kód za předpokladu, že se soubor tvého skripta jmenuje 'skripta.pdf':
\documentclass[a4paper]{article}
\usepackage{pdfpages}
\begin{document}
\includepdf[%
pages=-,%
landscape=true,%
nup=2x2,%
frame=true,%
scale=.9,%
delta=5mm 5mm]{skripta.pdf}
\end{document}Bohužel nevím, zda máš nějakou distribuci LaTeXu k dispozici. Pokud nikoliv, pokus se kontaktovat někoho, kdo ji má. Vytvoření nového PDF pomocí výše uvedeného kódu a souboru skripta.pdf zabere pouze velmi krátkou dobu (řádově vteřiny).
Snad ještě závěrem poznámka o tom, proč se tisknou stránky souboru skripta.pdf tak malé. Důvodem je skutečnost, že při tak malém rozměru stránky (přesně 12,8 cm x 9,6 cm) se při jejím přepnutí pomocí Ctrl+L písmo dokumentu "zvětší" a je tak vhodný pro prezentace. Tisk pomocí asistenta v Adobe Reader je někdy matoucí (viz tvůj náhled výše).