Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych, prosím, poradit ohledně tvorby grafu a formát osy v excelu.
Mám už poměrně dost zkušeností, a proto mě překvapilo, že si v tomto nevím rady, kdy jde o složitější graf a formát os. Potřeboval bych, abych nastavil formát osy tak, aby hlavní hlavní jednotka byla nastavená pevně na celá čísla, například po 5. Tedy (0,5,10,15,20), nikoliv tak, že je že 0,3; 1,9; 3,4; 5 ...... Hlavní jednotka v tomto případě nejde zvolit a nevím proč, jednoduše ta možnost tam není. Bude to nejspíš tím, že se jedná o složitější graf složený ze dvou, který obsahuje místo dvou os, tři - hlavní a vedlejší osy.
I přesto mě zaráží, že o dvou svislých os (hlavní nalevo, vedlejší napravo) lze nastavovat volně ,,hlavní jednotku", přičemž u vodorovné osy (dole) to nelze a možnost se tam nenalézá.
Poradíte, prosím, jak zvolit v tomto případě hlavní jednotku? Díky
Viz. screeny s možnostmi.
Díky
Zde vidíte, že úpravou vodorovné osy mi nabízí jen tohle, nastavení hlavní jednotky se tam nenalézá
Zde můžete vidět, jak běžně jde nastavovat ,,hlavní jednotku" - v tomto případě to lze jen u svislých os, u vodorovné nikoliv! 
Zdravím,
ačkoli pracuji doma pouze s Calcem (tam to jde), v práci řeším grafy v Excelu. A podle mě to tam jde taky (neboť si osy vždy upravuji). Jenže na začátku vždy volím vybrat typ grafu XY. Možná v tom bude zakopaný pes.
↑ mák:
Však to je úplně běžný graf, má osu x i y, takže v tomto zakopaný pes není. Už jsem psal, že to u dvou svislých os jde, ale právě u této vodorovné ne, z nějakého důvodu - viz. tabulka. Určitě to nemá nic společného s xy. To mi moc nepomohlo :)
Samozřejmě všechny grafy mají osu X a Y, ale ten který vybírám se přímo tak jmenuje (jsou tam i jiné typy - jinak pojmenované). Určitě se mi nezobrazuje to co tobě. Pamatuji si, že pokud jsem kdysi vybral jiný typ grafu (ale nevím jaký), taky se mi zobrazilo to co tobě a nešlo s tím nic dělat. Proto vždy od té doby volím typ grafu XY, kde si můžu i osu X upravovat.
Mimochodem, taky používám dvě různé osy Y. Opět nemám problém. Pokud vydržíš do zítra, pošlu ti ukázku z práce.
Pravděpodobně těch předdefinovaných typů grafů co umí editovat i osu X (podobně jako osu Y) bude víc. Ale prostě jeden z nich to neumí, aspoň já jsem nepřišel jak na to.
Myslím, že si použil čárový graf - ten umonuje snadno manipulovat pouze se souřadnicí Y. Osu X má nějak převolenou s omezeným použitím - nejdou v ní volit data.
Zkus místo něj použít bodový XY a zvol v něm čáry. Pak dej vybrat data a v něm si vybereš data pro souřadnici X a zvlášť pro souřadnici Y. Pak to půjde.