Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 03. 2017 21:12 — Editoval DTBChemie (07. 03. 2017 21:13)

DTBChemie
Pozice: Student
Reputace:   

Excel - graf - formát osy

Dobrý den, potřeboval bych, prosím, poradit ohledně tvorby grafu a formát osy v excelu.

Mám už poměrně dost zkušeností, a proto mě překvapilo, že si v tomto nevím rady, kdy jde o složitější graf a formát os. Potřeboval bych, abych nastavil formát osy tak, aby hlavní hlavní jednotka byla nastavená pevně na celá čísla, například po 5. Tedy (0,5,10,15,20), nikoliv tak, že je že 0,3; 1,9; 3,4; 5 ...... Hlavní jednotka v tomto případě nejde zvolit a nevím proč, jednoduše ta možnost tam není. Bude to nejspíš tím, že se jedná o složitější graf složený ze dvou, který obsahuje místo dvou os, tři - hlavní a vedlejší osy.
I přesto mě zaráží, že o dvou svislých os (hlavní nalevo, vedlejší napravo) lze nastavovat volně ,,hlavní jednotku", přičemž u vodorovné osy (dole) to nelze a možnost se tam nenalézá.

Poradíte, prosím, jak zvolit v tomto případě hlavní jednotku? Díky
Viz. screeny s možnostmi.

Díky

Zde vidíte, že úpravou vodorovné osy mi nabízí jen tohle, nastavení hlavní jednotky se tam nenalézá
//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-03/17531_form%25C3%25A1t%2Bosy.png

Zde můžete vidět, jak běžně jde nastavovat ,,hlavní jednotku" - v tomto případě to lze jen u svislých os, u vodorovné nikoliv!
//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-03/17552_hlavn%25C3%25AD%2Bjednotka.png

#2 08. 03. 2017 17:26

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Re: Excel - graf - formát osy

Zdravím,
ačkoli pracuji doma pouze s Calcem (tam to jde), v práci řeším grafy v Excelu. A podle mě to tam jde taky (neboť si osy vždy upravuji). Jenže na začátku vždy volím vybrat typ grafu XY. Možná v tom bude zakopaný pes.

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

#3 08. 03. 2017 17:46

DTBChemie
Pozice: Student
Reputace:   

↑ mák:
Však to je úplně běžný graf, má osu x i y, takže v tomto zakopaný pes není. Už jsem psal, že to u dvou svislých os jde, ale právě u této vodorovné ne, z nějakého důvodu - viz. tabulka. Určitě to nemá nic společného s xy. To mi moc nepomohlo :)

#4 08. 03. 2017 20:14

mák

Samozřejmě všechny grafy mají osu X a Y, ale ten který vybírám se přímo tak jmenuje (jsou tam i jiné typy - jinak pojmenované). Určitě se mi nezobrazuje to co tobě. Pamatuji si, že pokud jsem kdysi vybral jiný typ grafu (ale nevím jaký), taky se mi zobrazilo to co tobě a nešlo s tím nic dělat. Proto vždy od té doby volím typ grafu XY, kde si můžu i osu X upravovat.

Mimochodem, taky používám dvě různé osy Y. Opět nemám problém. Pokud vydržíš do zítra, pošlu ti ukázku z práce.

#5 08. 03. 2017 20:24

mák

Pravděpodobně těch předdefinovaných typů grafů co umí editovat i osu X (podobně jako osu Y) bude víc. Ale prostě jeden z nich to neumí, aspoň já jsem nepřišel jak na to.

#6 08. 03. 2017 21:26

mák

Myslím, že si použil čárový graf - ten umonuje snadno manipulovat pouze se souřadnicí Y. Osu X má nějak převolenou s omezeným použitím - nejdou v ní volit data.
Zkus místo něj použít bodový XY a zvol v něm čáry. Pak dej vybrat data a v něm si vybereš data pro souřadnici X a zvlášť pro souřadnici Y. Pak to půjde.

#7 26. 08. 2022 08:02 Příspěvek uživatele Adro2022 byl skryt uživatelem Stýv. Důvod: OT

Zápatí