Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
potřebovala bych pomoct s tímto příkladem: Vypočítejte pravděpodobnost, že ze 31 hodů kostkou padne právě 14 trojek. Počítejte pomocí centrální limitní věty.
Převedla jsem si do normálního rozdělení jako N(
). Ale nevychází mi správný výsledek. Neví někdo prosím, co s tím? Děkuji
↑ marketa0007777:
Zdravím.
Podle mě je určení rozdělení v pořádku. Pokud je ve výpočtu chyba, tak až poté.

↑ Jj: budu tedy počítat : $(\frac{14}{1}-\frac{31}{6}) / \sqrt{\frac{155}{36}} a to pak znormuju?
Takhle mi to právě nevychází..
↑ marketa0007777:
Tím jste to právě znormovala (jen ten zlomek dopočítat). Teď ještě totéž pro x = 13 a pomocí tabulky normovaného rozložení určit 
Ovšem řekl bych, že zrada může být někde jinde: Pokud jsem se nepřepočítal, tak přímý výpočet pravděpodobnosti dá hodnotu
, což je možná příliš malá hodnota k určení z běžných několikamístných tabulek.

↑ Jj: teď jsem úplně necpohopila to s tím x=13 :(
↑ marketa0007777:
Pomocí spojitého rozložení pravděpodobnosti nelze přímo určit pravděpodobnost
, kde x je konkrétně dané reálné číslo. U takového rozložení je možno určit jen pravděpodobnost, že toto číslo padne do nějakého zadaného intervalu.
Je-li x celé číslo, pak zadáme interval od x-1 do x. Takže pro x = 14 (diskrétní hodnota) hledáme pravděpodobnost P( 13 < x <= 14 ).
Takže spočítat normovanou hodnotu i pro x = 13, aby bylo možno uvedenou pravděpodobnost určit.