Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Zuzana99:
Zdravím.
Pokud se nepletu, tak jste tady tuhle úlohu už konzultovala.
Třeba takto:
Kružnice se středem S(m, n) a poloměrem r má rovnici
.
Pro výpočet neznámých hodnot m, n, r potřebujeme tři rovnice:
- dvě dostaneme postupným dosazením souřadnic bodů K, L do rovnice kružnice,
- třetí vyjadřuje podmínku vyplývající ze zadané polohy středu kružnice.
Tuto soustavu rovnic sestavit a řešit zvlášť pro polohy sředů ad a), b).
↑ Zuzana99:
Po dosazení souřadnic bodů K, L:

Má-li střed kružnice ležet na ose x, musí platit n = 0.
---> dosadit za n do uvedených rovnic, výrazy v závorkách umocnit a rovnice od sebe odečíst ---> jedna lineární rovnice pro m ---> dopočítat r.
Obdobně spočítat případ ad b).
↑ Zuzana99: Skoda, ze si nebola ochotna spolupracovat v tom predchadzajucom vlakne, uz si to mala takmer hotove.
↑ Zuzana99:
Zdravím všechny,
v reakci na povzdech kolegy ↑ vlado_bb: přidám: ono není ani slušné vytvářet duplicitní témata. :-)
↑ Zuzana99: Posledna otazka znela - co sa da povedat o vzdialenostiach stredu kruznice od dvoch jej roznych bodov. Moze byt niekto touto otazkou zmateny?
Ona to nebyla jediná otázka. Ptala jsem se, protože jsem tomu absolutně nerozuměla. Jelikož jsem v té době počítala víc příkladů, které byly spojeny s ostatními kuželosečkami, pletlo se mi to dohromady. Ještě jednou děkuji za pomoc a dál bych to neřešila.
↑ Zuzana99:
Nevzdávej se a použij rady kolegy ↑ Jj: z příspěvku #4. Podle toho návodu úlohu jistě dořešíš. :-)