Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2017 00:16

Ash
Zelenáč
Reputace:   

Graf funkce arc sin

Zdravím, narazil jsem na příklad načrtni graf funkce -(abs(arcsin(abs((x-2)/2))-(pi/4). Nějakým způsobem jsem se dostal ke grafu sinu této šílenosti, ale dál si už nevím rady. Def obor fce sinus by měl být obor hodnot fce arc sin a obor hodnot sinu def obor fce arc sin, ale prakticky nevím jak dojít k výslednemu grafu (sice vím z generátoru, jak vypadá, ale rád bych věděl proč tak vypadá).

• (téma jako vyřešené označil(a) Ash)

#2 31. 10. 2017 03:39

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Graf funkce arc sin

↑ Ash:

Dobrý den.

Řekl bych, že ve výrazu "-(abs(arcsin(abs((x-2)/2))-(pi/4)" nejsou správně spárovány závorky - levé přebývají.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 31. 10. 2017 09:15

Ash
Zelenáč
Reputace:   

Ano, díky, teď snad lépe: -abs(arcsin(abs(x-2)/2)-(pi/4))

#4 31. 10. 2017 09:55 — Editoval LukasM (31. 10. 2017 09:59)

LukasM
Reputace:   193 

↑ Ash:
$f(x)=-{\left|\mathrm{arcsin}\left({\left|\frac{x-2}{2}\right|-\frac{\pi}{4}}\right)\right|}$, ok? Edit: teď vidím, že jsem to nepřečetl správně. Ale už to tu nechám, tvůj příklad je analogický, jistě si ten návod dokážeš příslušně modifikovat. Doporučuji příště použít TeX.

Je víc možností, jak se na to dívat. Já osobně bych asi jako neprůhlednější viděl toto:

1. předpokládat $x\geq 2$ (opačný případ nakonec dokreslíme už snadno)
2. upravit si argument fce arcsin na $\frac{x-(2+\frac{\pi}{2})}{2}$
3. nakreslit si graf funkce $\mathrm{arcsin}x$ a následně ho roztáhnout a posunout podle bodu 2
4. zohlednit absolutní hodnotu
5. zohlednit mínus před ní
6. vrátit se k bodu 1 a zohlednit tam zmíněné

Obecně je vhodné postupovat od neznámé $x$ směrem "ven" a postupně upravovat graf vznikající funkce. Pokud ty elementární kroky nejsou jasné, je potřeba začít s jednoduššími úlohami.

#5 31. 10. 2017 12:59

Ash
Zelenáč
Reputace:   

Jo tak už jsem na to přišel, díky.

Zápatí