Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
↑↑ Rumburak:
Děkuji za upozornění - já to překontroluji a opravím - je tam součín, ten jsem přehledla - omluva a děkuji.
Edit - opraveno, je to v pořádku? děkuji
Edit 2: děkuji i za kontrolu i za "čitatel" - všechno opravim. V mém případě to není žádné riziko - že bych někdy dělala zkoušku nebo něco podobného - to určitě nehrozí. Zřejmě jsem včera (dnes v nočních hodinách měla "dobrý den" :-)
↑ flacon:
Zapomeňme na chvíli, že jde o parciální derivaci. Pro derivaci podílu funkcí u, v platí (za přiměřených předpokladů) vzoreček
(věta o derivaci podílu dvou funkcí), ten nutno použít i zde, a sice na funkce u(y) = -x+y+2 , v(y) = z(x,y).
(Derivujeme podle y , takže na x pohlížíme jako na konstantu.)
jelena napsal(a):
... a odsud vyjadrim druhou derivaci po x
, na závěr misto 1. derivace v jmenovateli dosadim
Snad OK. To
bych ale raději dosazoval do 1. derivace v ČITATELI (případně ještě po vykrácení). :-)
↑ Rumburak:
takže zderivuju
podle vzorce
a jak můžu derivovat podle y když tohle není parciální derivace ale normální?
↑ flacon:
Když počítáme parciální derivaci (dejme tomu podle y), pak ostatní proměnné, podle kterých NEderivujeme, považujeme v tu chvíli za konstanty
a vnímáme pak funkci jako funkci té jedné proměnné, podle které derivujeme. Při tomto pohledu vlastně "normálně" derivujeme funkci jedné proměnné
(tedy v tomto případě funkci proměnné y).
Derivujeme například podle y funkci f(x,y). Položíme u(y) = f(x,y) , tj. na x jsme teď zapomněli jako na proměnnou a vnímáme ji jen jako označení
určité konstanty, která v předpise pro funkci u(y) vystupuje vedle její proměnné y. Najdeme derivaci fce u (podle y, neboť to je PRO TUTO CHVÍLI
jediná proměnná ve funkci u) a teprve až máme výsledek, vzpomeneme si, že symbol x (pokud se ve výsledku ještě vyskytuje) rovněž představuje proměnnou,
takže získaný výsledek je obecně opět funkci proměnných x, y , a tuto funkci nazýváme parciální derivací fce f podle y.
↑ Rumburak:
Já vím co je to parciální derivace, jenomže nevím jak zderivovat funkci z(x,y) třeba podle y. Kdybych měla třeba funkci z(x,y)= 2x+3y a měla bych to zderivovat třeba podle y tak by to bylo 3. Ale u funkce z(x,y) nevím co tam vlastně mám derivovat, protože nevím, čemu se to rovná z(x,y)= ???
↑ flacon:
Především se omlouvám za chybu ve vzorci pro
(příspěvek č. 22) - vypadla mi tam závorka představující funkci "u" - již jsem to opravil.
Nyní ku Tvému dotazu:
Předpis pro implicitní funci z(x,y) obecně neznáme, takže ani nemůžeme spočítat její derivace obvyklým - to znamená přímým - způsobem.
Můžeme je ale spočítat oklikou, a sice z rovnice
tím, že tuto rovnici zderivujeme a získáme tak rovnice
,
(index značí, že jde o derivaci dle proměnné uvedené v indexu) s neznámými
,
.
Za předpokladu, že
, můžeme tyto rovnice řešit a máme jekés-takés vyjádření parc. derivací fce z. Výsledek tohoto řešení je jedním z tvrzení
věty o implicitní funkci, viz též můj příspěvek č. 17. Toto vyjádření není zcela explicitní, derivace fce z obecně závisejí prostřednictvím funkcí F_x, F_y, F_z,
na hodnotách funkce z, ale je to lepší než nic, v počátečním bodě, kde hodnota fce z je od počátku známa, není vůbec žádný problém.
Podařilo se to vyjasnit ?
↑ Rumburak:
jo díky, už to docela chápu a ještě jednou moc děkuju za ochotu
↑ flacon:
Ještě připojím jednu poznámku. Jde o typickou úlohu na procvičení věty o impl. fci (proto jsem ve svých návodech tuto linii respektoval),
avšak v tomto případě se dá řešit z velké části i bez této věty:
Položíme
. Z rovnice
, jejíž splnění má být
funkcí
zajištěno, vyjádříme
,
přičemž k vyjádření fce z(x,y) odmocninou z fce w(x,y) nás opravňuje skutečnost, že impl. funkce z(x,y) je spojitá (jak říká věta o i.f.)
a v bodě [3,1] a tudíž i v jistém jeho okolí je kladná.
Vlastnosti fce z(x,y), které máme za úkol ověřit, stačí vyšetřovat početně jenodušším způsobem prostřednictvím fce w(x,y) , neboť platí
(1) bod [3,1] je stacionárním bodem buďto obou těchto funkcí, nebo žádné z nich (ježto
, přičemž hodnota z(3,1) je nenulová),
(2) lokální extrém v tomto bodě mají opět buďto obě tyto funkce (a sice extrémy téhož druhu), nebo žádná z nich (ježto růst resp. pokles fce z(x,y)
má za následek růst resp. pokles funkce w(x,y)).
Můžeme tedy místo implicitní fce z(x,y) derivovat explicitní fci w(x,y).
Stránky: 1 2