Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 24. 06. 2009 15:36 — Editoval jelena (24. 06. 2009 18:36)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: funkce víceproměnné

↑↑ Rumburak:

Děkuji za upozornění - já to překontroluji a opravím - je tam součín, ten jsem přehledla - omluva a děkuji.

Edit - opraveno, je to v pořádku? děkuji

Edit 2: děkuji i za kontrolu i za "čitatel" - všechno opravim. V mém případě to není žádné riziko - že bych někdy dělala zkoušku nebo něco podobného - to určitě nehrozí. Zřejmě jsem včera (dnes v nočních hodinách měla "dobrý den" :-)

#27 24. 06. 2009 15:39

flacon
Reputace:   

↑↑ Rumburak:

jak jsi prosím přišel na to že $\,\frac {\partial}{\partial y}\,\frac{-x+y+2}{z} $ je tohle $ \, \frac {z \,-\, \frac{\partial z}{\partial y}}{z^2}$

#28 24. 06. 2009 16:02

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ flacon:
Zapomeňme na chvíli, že jde o parciální derivaci. Pro derivaci podílu funkcí u, v platí (za přiměřených předpokladů) vzoreček
$(\frac {u}{v})^{\prime} = \frac {u^{\prime}v - uv^{\prime}}{v^2}$  (věta o derivaci podílu dvou funkcí), ten nutno použít i zde, a sice na funkce  u(y) = -x+y+2 , v(y) = z(x,y).
(Derivujeme podle y , takže na x pohlížíme jako na konstantu.)

#29 24. 06. 2009 16:25 — Editoval Rumburak (24. 06. 2009 16:32)

Rumburak

↑ jelena:

jelena napsal(a):

... a odsud vyjadrim druhou derivaci po x

$z^{{\prime}{\prime}}=-\frac{2+2(z^{\prime}\cdot z^{\prime})}{2z}=-\frac{1+(z^{\prime})^{2}}{z}$, na  závěr misto 1. derivace v jmenovateli dosadim  $z^{\prime}=\frac{4-2x+2y}{2z}$

Snad OK. To $z^{\prime}=\frac{4-2x+2y}{2z}$ bych ale raději dosazoval do 1. derivace v ČITATELI (případně ještě po vykrácení). :-)

#30 24. 06. 2009 16:26

flacon
Reputace:   

↑ Rumburak:

takže zderivuju $\,\frac{-x+y+2}{z} $ podle vzorce $(\frac {u}{v})^{\prime} = \frac {u^{\prime}v - uv^{\prime}}{v^2}$ a jak můžu derivovat podle y když tohle není parciální derivace ale normální?

#31 24. 06. 2009 17:04 — Editoval Rumburak (24. 06. 2009 17:06)

Rumburak

↑ flacon:
Když počítáme parciální derivaci (dejme tomu podle y), pak ostatní proměnné, podle kterých NEderivujeme, považujeme v tu chvíli za konstanty
a vnímáme pak funkci jako funkci té jedné proměnné, podle které derivujeme. Při tomto pohledu vlastně "normálně" derivujeme funkci jedné proměnné
(tedy v tomto případě funkci proměnné y).

Derivujeme například podle y funkci f(x,y). Položíme u(y) = f(x,y) , tj. na x jsme teď zapomněli jako na proměnnou a vnímáme ji jen jako označení
určité konstanty, která v předpise pro funkci u(y) vystupuje vedle její proměnné y.  Najdeme derivaci fce u (podle y, neboť  to je PRO TUTO CHVÍLI
jediná proměnná ve funkci u) a teprve až máme výsledek, vzpomeneme si, že symbol x (pokud se ve výsledku ještě vyskytuje) rovněž představuje proměnnou, 
takže získaný výsledek je obecně opět funkci proměnných x, y , a tuto funkci nazýváme parciální derivací fce f podle y.

#32 24. 06. 2009 17:19

flacon
Reputace:   

↑ Rumburak:

Já vím co je to parciální derivace, jenomže nevím jak zderivovat funkci z(x,y) třeba podle y. Kdybych měla třeba funkci z(x,y)= 2x+3y a měla bych to zderivovat třeba podle y tak by to bylo 3. Ale u funkce z(x,y) nevím co tam vlastně mám derivovat, protože nevím, čemu se to rovná z(x,y)= ???

#33 25. 06. 2009 09:57 — Editoval Rumburak (25. 06. 2009 10:32)

Rumburak

↑ flacon:
Především se omlouvám za chybu ve vzorci pro $\frac {\partial}{\partial y} \frac {\partial z}{\partial x}$ (příspěvek č. 22) - vypadla mi tam závorka představující funkci "u" - již jsem to opravil.

Nyní ku Tvému dotazu:
Předpis pro implicitní funci z(x,y) obecně neznáme, takže ani nemůžeme spočítat její derivace obvyklým - to znamená přímým - způsobem. 
Můžeme je ale spočítat oklikou, a sice z   rovnice $F(x,y,z(x,y)) = \text{const}$ tím, že tuto rovnici zderivujeme a získáme tak rovnice
$F_x + F_z z_x = 0$, $F_y + F_z z_y = 0$ (index značí, že jde o derivaci dle proměnné uvedené v indexu) s neznámými $z_x$, $z_y$
Za předpokladu, že$F_z \ne 0$, můžeme tyto rovnice řešit a máme jekés-takés vyjádření parc. derivací fce z. Výsledek tohoto řešení je jedním z tvrzení
věty o implicitní funkci,  viz též můj příspěvek č. 17. Toto vyjádření není zcela explicitní, derivace fce z obecně závisejí prostřednictvím funkcí F_x,  F_y,  F_z,
na hodnotách funkce z, ale je to lepší než nic, v počátečním bodě, kde hodnota fce z je od počátku známa,  není vůbec žádný problém.

Podařilo se to vyjasnit ?

#34 25. 06. 2009 19:16

flacon
Reputace:   

↑ Rumburak:

jo díky, už to docela chápu a ještě jednou moc děkuju za ochotu

#35 26. 06. 2009 09:56 — Editoval Rumburak (26. 06. 2009 11:25)

Rumburak

↑ flacon:
Ještě připojím jednu poznámku. Jde o typickou úlohu na procvičení věty o impl. fci (proto jsem ve svých návodech tuto linii respektoval),
avšak v tomto případě se dá řešit z velké části i bez této věty:
Položíme $A = [3,1,1], \, F(A) = B, \, w = z^2$.  Z rovnice $x^2+2y^2+w-2xy-4x+2y+4 = B$, jejíž splnění má být
funkcí $w(x,y) = z^2(x,y)$  zajištěno, vyjádříme $w = w(x,y) = B-(x^2+2y^2-2xy-4x+2y+4), \,\, z(x,y) = \sqrt{w(x,y)}$,
přičemž k vyjádření fce z(x,y) odmocninou z fce w(x,y) nás opravňuje skutečnost, že impl. funkce z(x,y) je spojitá (jak říká věta o i.f.)
a v bodě [3,1] a tudíž i v jistém jeho okolí je kladná.

Vlastnosti fce z(x,y), které máme za úkol ověřit,  stačí vyšetřovat početně jenodušším způsobem prostřednictvím fce w(x,y) , neboť platí
(1) bod [3,1] je stacionárním bodem buďto obou těchto funkcí, nebo žádné z nich (ježto $\frac {\partial w}{\partial ...} = 2z\,\frac {\partial z}{\partial ...} $, přičemž hodnota  z(3,1) je nenulová),
(2)  lokální extrém v tomto bodě mají opět buďto obě tyto funkce (a sice extrémy téhož druhu), nebo žádná z nich (ježto růst resp. pokles fce z(x,y)
má za následek růst resp. pokles funkce w(x,y)).

Můžeme tedy místo implicitní fce z(x,y) derivovat explicitní fci w(x,y).

Zápatí