Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2017 00:47

jir
Zelenáč
Příspěvky: 1
Reputace:   
 

Korekce extrémních hodnot

Prosím o pomoc, jak mám rozpočítat náklady na vytápění pro jednotlivé byty v činžovním domě, abych vyhověl vyhlášce, která říká, že rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 podlahové plochy nesmí překročit  hodnotu o 20 % nižší a hodnotu o 100% vyšší oproti průměru.
Výpočet nákladů na byt je následující: celková cena za teplo pro dům se rozdělí v poměru 1:1 na základní a spotřební složku. Základní složka se rozdělí poměrně podle podlahových ploch jednotlivých bytů a spotřební složka zase poměrně podle součtu hodnot naměřených na poměrových měřidlech v bytech (ve skutečnosti ještě korigovaných na velikost otopných těles a polohu bytů). Obě složky se pak u každého bytu sečtou. Pokud se rozdíl v nákladech vztažený na m2 podlahové plochy dostane mimo výše uvedené meze, je potřeba naměřenou hodnotu upravit přičtením ev. odečtením korekčního faktoru tak, aby se náklad  na m2 dostal na 80%, resp. 200% průměru. Tím se ale zase změní průměr a tak dokola.
Zatím jsem to byl schopný vyřešit jen pomocí řešitele v Excelu, ale budu vděčný za návrhy na exaktní řešení.

Offline

 

#2 23. 11. 2017 05:08

edison
Příspěvky: 2622
Reputace:   47 
 

Re: Korekce extrémních hodnot

Řekl bych, že tohle je typická práce pro počítač. Buď to naprogramovat jako makro do Excelu, nebo jako normální program, třeba v C nebo Visual Basicu. A určitě takové programy už existují.

SVJ v panelácích je spousta, takže na to např. nějaká účetnictví určitě mají hotové nástroje. Zkuste se zeptat dodavatele účetnictví, které používáte, nebo se v domě zeptejte, zda tam není účetní, která by takové účetnictví měla.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson