Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 01. 2018 22:41

MRoxy
Reputace:   

Statistika

Dobrý večer,

jsem velmi ráda, že jsem tady našla i tuto sekci. Tedy doufám, že jsem tady správně.
Chtěla bych se zeptat na statistickou tabulku, tedy na její výklad. Jedná se o tabulku, ve které máme hypotézu: Muži ovládají anglický jazyk lépe než ženy. A my tuto hypotézu máme buď vyvrátit nebo naopak, a popsat věcně, proč tomu tak je. Ale já vůbec nevím, jak v ní číst. Může mi někdo prosím poradit?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-01/88467_26654931_10208921925403865_464707634_o.jpg

#2 25. 09. 2018 20:33 — Editoval krakonoš (26. 09. 2018 00:11)

krakonoš
Reputace:   34 

Re: Statistika

Dobry den.
V tomto pripade jde o klasickou kontingencni tabulku a testovani hypotezy nezavislosti pohlavi na znalostech.Mame zde 8 trid pozorovani.Pri nezavislosti musi pro pravdepodobnost tridy v  item radku a jtem sloupci platit,ze  je rovna celkove pravdepodobnosti iteho radku krat celkova pravdepodobnost jteho sloupce.A to  pro vsech 8 trid.Celkove tyto pravdepodobnosti nejsou znamy,musime stanovit jejich odhad pomoci metody minimalniho chí kvadratu.Dostaneme,ze odhad pravdepodobnosti v i tem radku se da vyjadrit jako podil marginalni cetnosti i teho radku a celk poctu pozorovani.Podobne pro sloupce.Za platnosti hypotezy bude tedy teoreticka cetnost ve tride ij rovna (pocet pozor ovani v item radku krat pocet pozorovani v jtem sloupci/celkem pozorovani).Pak si pro kazdou tridu spocteme  druhou mocninu rozdilu empirickych a teoretickych cetnosti deleno teoreticka cetnost a nasumujeme. Ziskanou hodnotu porovnavame s  kritickou hodnotou chi kvadratu rozdeleni.Pocet stupnu volnosti je zde rovno poctu pozorovani-pocet neznamych parametru -1. To je zde 8-4-1.Pokud neni kriticka hodnota nejak vyrazne prekrocena,tak toho jen tak moc z tabulky nevykoukate.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#3 09. 09. 2019 21:41

vlasy
Zelenáč
Pozice: doktorand
Reputace:   

Re: Statistika

Dobrý den, žádám o radu, kterou statistickou metodu vybrat.

Mám skupinu 48 pacientek, ke stanovení klinické diagnoza jsem použil 2 metody. Mají výrazně odlišnou úspěšnost, např. v 1 parametru 92 vs 52%.

z důvodu publikace to potřebuji uvést i ve statistických výsledcích, ale nevím kterou metodu statistiky mám použít

Díky Vlasy.

Zápatí