Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 02. 2010 16:28

Pit
Zelenáč
Reputace:   
Web

Analyticka geometrie

Ahoj,
poprvade abych rekl, takle zoufalej sem v matice snad nikdy nebyl. mel jsem si k mature zopakovat analytickou geometrii az po kuzelosecky - jenze ouha. Sesit nepochopitelne v tahu a studijnich materialu pramalo.
Dneska sme z toho psali test a matematicky jsem nevyresil ani jednu ulohu :/
Proto bych potreboval bud ukazat par prikaldu, nevezt na postup nebo odkazat na nake studijni materialy. Rad bych podotkl, ze analyticka geometrie nikdy nebyla moje silna stranka :/

Tady dam priklady z dnesniho testu:

1) Určete zda body A,B,C,D leží v rovině A[1,5,2], B [3,-6,1], C [-1,1,0], D [-2,1,-1]

- podle meho nelezi, jak to oduvodnim? Ja nato "prisel" tak ze jsem si to proste predstavil. Ale pokud se vzpominam, tak aby lezely vsechny v jedne rovine, musely by mit stejny nasobek vsechny body - to nemaji. Je tak?

2) Napište obecnou rovnici roviny, která je určena bodem A [2,-3,1] a primkou p: x=t, y=2+3t, z=1-t

tady si nevim rady a popravde VUBEC nevim co mam delat :(

Dalsi priklady jsou si asi podobne, takze bych si je snad dokazal odvodit.
Prosim zkuste mi poradit - jeste si projdu tady na webu resene priklady a uvidim jestli mi to pomuze. V tomhle opravdu plavu :-[

Je lepsi se zeptat a byt za blbece pet minut, nez se nezeptat a byt za blbece cely zivot...

• (téma jako vyřešené označil(a) Pit)

#2 22. 02. 2010 16:41

Doxxik
Reputace:   14 

Re: Analyticka geometrie

1) šel bch na to takhle (nevím, zda-li to není zbytečně moc těžké) - rovina je určena třemi body, proto bych si z nich vytvořil rovnici roviny jimi tvořené a následně do této rovnice dosadil souřadnice onoho zbývajícího bodu - vyjde-li platná rovnost, pak jsou v jedné rovině; nevyjde-li, pak nejsou

2) snažil bych se vytvořit obecnou rovnici roviny. šel bych na to tak, že bych zjistil rovnici přímky procházející bodem A a přímkou p, která je kolmá na p
-> mám dvě různoběžné přímky, mám tedy určenou rovinu
-> získám z nich směrové vektory (oba tyto vektory náleží dané rovině)
-> pro obecnou rovnici však potřebuju normálový vektor roviny -> získám jej součinem dvou vektorů (tím, co se značí "u x v")
-> dosadím souřadenice bodu A (nebo jiného bodu roviny), dopočítám "d" -> mám rovnici roviny

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#3 22. 02. 2010 18:24

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

1) Stačí rozhodnout, jestli jsou vektory AB, AC, AD (nebo kterákoliv jiná trojice "vycházející z jednoho bodu") komplanární (tj. že leží v jedné rovině). To lze určit např. pomocí smíšeného součinu - pokud vyjde 0, jsou komplanární.

2) Jako nejjednodušší bych viděl vybrat si z přímky dva různé body (např. dosazením t=0 a t=1) a máme z toho úlohu určení roviny dané třemi body. Pokud tyto nové body označíme B a C, normálový vektor roviny bude vektor kolmý na vektory AB i AC, můžeme ho tedy určit vektorovým součinem.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#4 23. 02. 2010 16:09

Pit
Zelenáč
Reputace:   
Web

↑ Doxxik:
↑ Olin:

Diky za rychle rady, ted jen pro kontrolu jestli sem to dobre pochopil:
1.) A[1,5,2]B[3,-6,1]C[-1,1,0]D[-2,1-1] z tehle bodu si vytvorim dva vektory u(B-A) a v(C-A) takze u=(2,-11,-1) a v=(-2,-4,-2), abych ziskal normalovy vektor udelam vektorovy soucin u x v=(18,6,-30) a ted muzu vytovrit obecnou rovnici $18x+6y-30z+d=0 $dosadim bod A a dopocitam d. d vyjde 12 takze napisu opet obecnou rovnici $18x+6y-30z+12=0$ a dosadim nepouzity bod (v mem pripade bod D) rovnice vyjde$ 12=0 $tudiz bod nelezi v rovine. Je tak?

2.) Takze jako prvni si vyjadrim dva libovolne body z primky (nejlepe se jevi t=0 a t=1), body oznacim jako B,C. Vyjadrim si opet dva vektorya z nich pak udelam vektorovy soucin. Opet do vytvorene obecne rovnice dosadim bod A a dopocitam d. Vysledna obecna rovnice je potom $5x+2y+11z-15=0$ je to tak?

Zatim diky :)

EDIT: Chtel bych jeste zkontrolovat prosim jeden priklad:

urcete vzajemnou polohu rovin $\rho: x=2s, y=2r, z=2-r-s$ a $\sigma: x=1-u-2v, y=u, z=v$
jsou-li rovnobezne urcete jejich vzadelonst, jsou-li ruznobezne, urcete jejich prusecik

Prvni je zapotrebi zjistit vzajemna poloha rovin. Urcil sem si normalove vektory obou rovin a vyslo ze r x s =(-2,-2,-4) a u x v =(1,1,2) a tudiz jsou rovnobezne. Ted je zapotrebi spocitat vzdalenost. Ta se pocita jako vzdalenost jednoho bodu roviny od roviny druhe (je lepsi zpusob?) a tady nastavji me potize... jak si vyjadrim bod roviny? Staci to ze za oba parametry v jedne rovine dosadim nake cislo a vyjde mi xyz ? ja to udelal te ta sem dosadil s=0, r=0 a vzdalenost pocital podle vzorce $d=\frac{|ap_1+bp_2+cp_3+e|}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}} $ a vyslo mi ze $ d=\frac{\sqrt{6}}{2}. $

Je lepsi se zeptat a byt za blbece pet minut, nez se nezeptat a byt za blbece cely zivot...

#5 23. 02. 2010 19:35

Pit
Zelenáč
Reputace:   
Web

nikdo nevite ten posledni priklad ?:/

#6 23. 02. 2010 20:18

marnes

↑ Pit:postup máš dobře

Jo. A na začátku vás zdravím.

#7 23. 02. 2010 22:51

Pit
Zelenáč
Reputace:   
Web

↑ marnes:dekuji

#8 25. 02. 2010 22:00

amatika
Zelenáč
Reputace:   

na vypocet vzdialenosti dvoch rovnobeznych rovin existuje vzorec ... v citateli je absolutna hodnota d2-d1, v menovateli velkost normaloveho vektora rovin...(ospravedlnujem sa, ale neviem to inak napísať)

Zápatí