Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl bych poprosit mám dvě funkce a mám zjistit zdali jdou spojitě dodefinovat. A novím, jak už to bývá, jestli to mám dobře.(?).
Vyšetřete, zda lze v bodě a=0 spojitě dodefinovat funci f, které je pro x!=0 dána předpisem:
A)
udělal jsem limitu
a za B)
...a tady jsem prohlásil, že to nelze řešit, tudíž tuto funkci nelze spojitě dodefinovat.
Nejsem si vůbec jistý, zda jsem postupoval správně(?). Proto píšu sem a většinou mi někdo poradí. Tak děkuji předem
Funkci lze v určitém bodě dodefinovat spojitě (oboustranně resp. zprava resp. zleva) právě tehdy,
existuje-li v tomto bodě vlastní limita (oboustranná resp. zprava resp. zleva).
Funkci pak spojitě (oboustranně resp. zprava resp. zleva) dodefinujeme hodnotou příslušné limity, což je zároveň jediný způsob,
jak tento úkol splnit.
Limita v úloze A je správně.
Limita v úloze B neexistuje, ale postup (nebo jeho zápis) nemáš správně. Řešil bych to třeba takto:
,
limita (v nule) toho zlomku v závorce je 1, limita druhého zlomku neexistuje (zprava je +oo, zleva -oo), limita součinu proto neexistuje.
EDIT. Jiný způsob zkoumání limity (vlaslně "nelimity") v úloze B předvedl kolega.