Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Původně jsem chtěl svůj příspěvek napsat do sekce střední škola, ale vyřešit tuto nerovnici musím na vysoké škole. Je to trapný příklad, ale zapomněl jsem, jak se podobné nerovnice řeší. Prosím o radu:
2 na (x+1) + 2 na (x) < 30
Napadlo mě logaritmování: x < log 10 při základu 2, ale nevím, jestli jsem šel na to dobře.
Jestli ano, tak prosím o radu, jak postupovat dále. Předem děkuju za radu
Zadání je 2^x+1 + 2^x < 30, po úpravě by to mělo být 2^x * 2^1 + 2^x < 30.
Buď substituce 2^x=a, pak mi vyšlo a < 10, potom 2^x < 10. Dál jsem to logaritmoval, ale nevím, jestli jsem postupoval dobře nebo ne.
Když ano, tak bych byl rád za radu při zjištění intervalu
2^x+1 + 2^x < 30 => upravíš na => 2^x * 2^1 + 2^x < 30 => vytkneš 2^x => 2^x *(2+1) < 30 => ta závorka vyjde 3 a celou rovnici vydělíš pravě třemi => 2^x < 30/3 => 2^x < 10 => použiješ ln(nebo log) => ln2 *x <ln 10 => x < ln10/ln2 =(je stejne jako log(2)10) => x<3,321928095 jasné?
Tomas.P napsal(a):
V příkladu jsem měl určit supremum. Můžete mi prosím poradit i v tomto případě. Myslím, že by to mělo být 3, ale nejsem si jistý
To asi těžko. V takovém zadání se dá určit množinu vyhovujicí zadané nerovnice (předpokládáme, že řešíme v R). Supremum se vztahuje k nějaké kompletně popsané množině - tento popis zde však chybí, můžeš doplnit, prosím, aby se dalo pokračovat. Děkuji.
↑ Tomas.P:
pokud máš zájem o nějakou radu, tak to prosím napíš pořádně - celý original zadání (pro dnešek se loučím, věřím, že někdo z odborně zdatnějších kolegů dohledne na zdarný průběh, děkuji).
↑ Tomas.P:
děkuji, číslo 3 ovšem určitě nebude supremem takové množiny, zkus se ještě podívat na definice.
↑ Tomas.P: Не за что. Надеюсь, что все в порядке. Удачи.
Stránky: 1