Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím si rady s prací do fyziky. Chtěla bych se zeptat, jestli mi výpočty vyšly správně. Měla jsem vypočítat velikost kinetické energie, průměrnou a relativní odchylku.
č. výška/m m/kg g s/m t/s Ep/J Ek/J ▲Ek/J
1. 0,07 0,0167 9,81 0,5 0,43 0,0115 0,0452 0,006
2. 0,07 0,0167 9,81 0,5 0,42 0,0115 0,0473 -0,004
3. 0,07 0,0167 9,81 0,5 0,42 0,0115 0,0473 -0,004
4. 0,07 0,0167 9,81 0,5 0,43 0,0115 0,0452 0,006
5. 0,07 0,0167 9,81 0,5 0,42 0,0115 0,0473 -0,004
Aritmetický průměr : 0,424
Průměrná odchylka : 0,005
Relativní odchylka : 1,2%
↑ emilly07:
Zdravím,
asi by to chtělo upřesnit podmínky pokusů (druh pohybu například, nejlépe celou metodiku pokusu).
Při meření máš jednotlivé hodnoty E_k=0,0... v průměrné hodnotě se to liší o jeden řad (0,424) - proč? Děkuji.
↑ jelena:
liší se to o jeden řád, protože jsem nevěděla z jakých hodnot mám počítat odchylku...jestli z kinetické energie nebo ne. Takže jsem ji počítala z času. Je to asi blbost, no... Proto se chci radši ujistit.
Úkolem bylo z nakloněné roviny pouštět kuličku(5x) a měřit čas, za který urazí dráhu 0,5m. Změřit výšku. Pak vypočítat velikost kinetické energie, průměrnou a relativní odchylku.
Takže mám tu průměrnou a relativní odchylku spočítat z Ek?? Určit aritmetický průměr všech Ek a poté u každé zvlášť odchylku?
↑ emilly07:
Jak jsi počítala kinetickou energii? Měli jste zanedbat tření mezi kuličkou a nakloněnou rovinou a odpor vzduchu? Asi jo, jenom se ujišťuju.
↑ KennyMcCormick:
Zanedbání tření je nepodstatné. Pokud naměříš dobu, za kterou kulička sjede dolů, můžeš vypočítat rychlost
, a v tom už je vliv tření zahrnutý. Kontoloval jsem to, číselně je to v pořádku, pokud se kulička rozjížděla z klidu.
Je tam jiný problém. Potenciální energie je menší než kinetická, a to táměř 4 krát. A to teda rozhodně není dobře.
↑ zdenek1:
Pravda, to mi nedošlo. Takže se zanedbáním odporu vzduchu :-) kinetická energie vyšla dobře. Potenciální energie je opravdu moc malá, tipl bych si, že někde něco blbě naměřila.
↑ emilly07:
Připadá mi, že se v zadání průměrná a relativní odchylka vztahujou ke kinetické energii.
Aritmetický průměr je
. Ve skutečnosti je jiný, ale mám dojem, že se to musí zaokrouhlit na stejný počet desetinných míst, kolik mělo měření.
Průměrná odchylka je
.
Relativní odchylka je 2.15%.
EDIT: Tenhle výpočet zanedbává moment setrvačnosti koule.
↑ emilly07:
A čas
je doba, za kterou urazí dráhu
?
↑ Rumburak:
Ano, tohle je jasný, tady bude podstatná chyba, ale pořád to nevysvětluje, že se enegie "zvětšuje"
↑ emilly07:
pak máš špatně kinetickou energii.
Pohyb můžeme na dráze
považovat za rovnoměrný, tj. 

a to už dává, vzhledem ke ztrátám, smysl
↑ Rumburak:
Máš pravdu, díky.
↑ zdenek1:
Dá se to vysvětlit tím, že špatně změřila čas. Totiž kulička, padající z výšky 0.07m volným pádem, by nabrala rychlost cca 1.17m/s. Ale s časem, jaký naměřila ona, by na nakloněné rovině dosáhla rychlosti asi dvakrát vyšší, a to je nemožné. Ve skutečnosti by rychlost musela být menší než při volném pádu, poněvač část energie kuličky se přemění na její rotaci. Buď zvorala měření času, nebo výšku nakloněné roviny.
↑ emilly07:
Myslím, že jsi čas změřila blbě. Kinetická energie je
Jestli máš ukázat, že se rovná potenciální energii, bude se jí muset skutečně rovnat. Potenciální energie je
Odtud správná rychlost kuličky bude
, a z toho správný čas
. Takže na tvém místě bych naměřený čas nenápadně přepsal, aby to vyšlo. Doufám, že jsem to spočítal dobře.
↑ zdenek1:
Jenomže pohyb není rovnoměrný, ale rovnoměrně zrychlený. Když v případě rovnoměrně zrychleného pohybu budeš počítat s rovnoměrným pohybem, vyjde ti rychlost dvakrát menší a kinetická energie čtyříkrát menší. "Vyřešíme" tím problém, že je k. energie 4x větší, než by měla být. Jenže to jsme nezjistili, proč to nevycházelo. Jenom jsme z chybného zadání získali chybným postupem "správný" výsledek. A to si nejsem jistý, jestli jí to u učitele projde :)
EDIT: Tenhle příspěvek ignorujte, je špatně.

↑ KennyMcCormick:
Nerozumím, proč by mělo platit
. (Ani teda nevím, co má být a za zrychlení.)
Podle mě by mělo být
.
To už dává výsledky dobře vysvětlitelné chybou měření času.
Edit: čas t se měří pouze na dráze s vyznačené na obrázku, jestli to dobře chápu, ty to asi bereš jinak.
Edit2: a jsem proti přepisování naměřených výsledků :-).
↑ KennyMcCormick:
Ne, ty ses nekoukl na schema pokusu. Na dráze
(viz příspěvek #7) je pohyb zpomalený, ale protože se kulička kutálí, bude zpomalení malé a ztráta rychlosti na tom půlmetru bude malá.
Naměřený čas vypadá rozumně, špatně je výpočet E_k.
↑ BrozekP:
Děkuju, už mi to vychází stejně jako tobě, při derivaci na papíře (neptej se...) mi tam vypadla jedna polovina.
↑ zdenek1:
A jé, je to tak. Už radši mlčím.
↑ emilly07:
jsem ti napsal #12
máš dobře.
prosím o radu s výpočty:
1. Vypočtěte rychlost tělesa, které urazí dráhu 100m za 4s.
2. VYpočtěte dráhu padajícího tělesa, kterou urazí za 2s.
3 Vypočtěte sílu tělesa o hmotnsoti 1t, které se pohybuje se zrychlením 3cm/s na druhou.
4. Jak velikou práci koná tělěso o hmotnsoti 3t, které se pohybuje rychlostí 50km/h.
5. Vypočtěte výkon tělesa, které se pohybuje a vykoná práci jednoho kgJ/1 min.
↑ Mišus:
Zdravím, opakovaně dáváš svůj příspěvek do již vyřešeného tématu. Založ si prosím úplně nové téma - viz pravidla.Odkaz
Pro vyřešení potřebuješ jen základní vzorce z Mechaniky.
1) zadání není úplné, ale předpokladala bych, že je to pohyb rovnoměrný,
2) volný pad,
3) Newtonův zákon,
4), 5) Práce, výkon