Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 02. 2010 20:27 — Editoval Johny (24. 02. 2010 21:20)

Johny
Reputace:   

Latex - vlastni syntaxe

Zdravím,
   Mohl by mi prosím někdo vysvětlit postupně(co znamená def,obr,#1) následující syntaxi. Z toho symbol dolaru se nachází před \vcenter a předposlení složenou závorkou. Nedal jsem to tam, jelikož to blblo.

\def\obr#1{\leavevmode\vcenter{\includegraphics[width=5cm]{#1.pdf}}}

Díky moc :)!!!

• (téma jako vyřešené označil(a) Johny)

#2 26. 02. 2010 14:24

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Latex - vlastni syntaxe

↑ Johny:

Nevím, jestli chápu dotaz správně. Nejsou ti jasné primitivy TeXu, nebo jejich souvislosti mezi sebou v řádku makra, které uvádíš ve svém příspěvku. Dolary s \vcenter sousvisí, protože \vcenter je určeno pro vertikální centrování v matematickém módu.

V případě, že nevíš, k čemu slouží např. \def nebo #1#9 apod., je zapotřebí začít se studiem příslušné literatury,  která se věnuje TeXu. Tady musíš ale říci, jak moc jsi pokročilý.

Věřím, že se vyjádří i někdo zkušenější než já.

#3 26. 02. 2010 15:14

Johny
Reputace:   

Chci prostě vědět co to znamená, nemyslím si že je to těžké na pochopení.

#4 26. 02. 2010 15:22

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ Johny: Ptáš-li se, co to znamená \def, pak takové \leavevmode bude nejspíš trošku oříšek, protože -- jak se ptá Marian -- tvé vstupní znalosti TeXu nebudou velké. Zkus třeba TeXBook naruby. Na konci je slovník primitivů a maker.

#5 26. 02. 2010 15:39

Johny
Reputace:   

Víš já jsem tam ale uvedl celou posloupnost příkazů , tím pádem mě zajíma co znamená ta  posloupnost. Stačí jednoduchy popis. Rozhodně nemusíte mít obavy o moje znalosti.

Zápatí