Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
prosim vás, podle jakých vzorců vypočítám výšku, r , p a stranu a
1) u hranolu
2) jehlanu
3) u kuželu ?
4) jak se vypočítájí N-členné vektory ?
a= (1, 4, 7)
b= (-2, -7, 4)
c= ( 5, -2, 8)
když 3a - 2b + c
ať počítám jak počítám nemůžu se dopočítat. Děkuju :-)
↑ Adrasiteia:
1), 2), 3) A co známe? Jaký jehlan? Jaký hranol? U všeho pomůže obrázek!
4) Chceš spočítat vektor
? Přitom spočítej zvlášť každou souřadnici, první souřadnice bude 
↑ FailED:
to není nějakej vzoreček přímo na výšku a atd? , protože já těch příkladů tady mám 5 stránek a nechci pokaždý otravovat, že si nevim rady :-)
Třeba : mám 4-boký hranol : podstavná hrana a = 24cm
tělesová uhlopříčka svírá s podstavou úhel 66 °
Vypočti opbjem a obsah
u těch vektorů jsou výsledky (16, 24, 13) k nim se prostě nemůžu dopracovat mě to za boha nevychází
↑ Adrasiteia:
Zdravím,
stačí, když budeš umět (mít před sebou) vzorce pro objem a pro povrch těles, co máš v zadání. Pak je potřeba podle toho, co je zadáno, najit vhodný pravoúhlý (obvykle) trojuhelník a potřebné rozměry dopočteš z Pythagorovy věty nebo z goniometrických vzorců.
Nějaký univerzální vzoreček se těžko najde. Pro usnadnění můžeš se dívat na Wikipedii nebo do tabulek - jsou tam vzorce pro pravidelné mnohostěny a pro další pravidelné tělesa.
Mnohostěny, rotační kužel atd.
V zadání máš pravidelný čtyřboký hranol. Pro výpočet objemu a povrchu potřebuješ délku hrany (výšky hranolu). Zakresli si trojuhelník v řezu, ve kterém je tělesová úhlopříčka a zjistiš, co je potřeba pro výpočet. Budeš potřebovat délku úhlopříčky podstavy (je to čtverec se stranou a, Pythagorova věta), potom přes tg(66°) dopočteš chybějcí výšku hranolu.
Vektory - napíš sem, prosím, svůj postup, jak dosazuješ do vzorce od ↑ FailED:, ať se najde chyba. Děkuji.
a= (1, 4 , 7)
b= (-2, -7, 4)
c= (5, -2, 8)
3a -2b + c
3*1 - 2 * (-2) + 5 = 3+4 + 5 = 12 tak jak to, že ve výsledkách je 16
kdyby to byl jedinej příklad, tak chápu, že to může být chyba, ale mě i ostatní vychází blbě
↑ jelena:
tak na to sem taky koukala. Mám před sebou i otevřený tabulky. Nějaký příklady sem spočítala sama, ale třeba s tím jak sem popsala výš, si to nějak neumim dát dohromady. Když nakreslim trojúhelník, tak znám jen úhel (nebo ne?) a jak podle něj mám vypočítat, to ostatní?
↑ Adrasiteia:
Tak já absolutně nevim co u toho 4-úhelníku počítám. Můžeš mi prosím aspoň vzorečkama a obrázkem ukázat, jak mám tohle vypočítat ? pak už to snad nějak dám do kupy i u těch dalších příkladů
↑ Adrasiteia:
Obrázek - mám to malo čtvercové v základně, ale snad je to k pochopení. Ať se vede.
takže podle tvýho návodu sem to spočítala, konečně :-))))
a když znám u 4-bokýho hranolu výšku a úhel, tak postup je podobnej, že jo?
A prosim tě, koukala si na ty vektory?
↑ Adrasiteia: to je dobře. V případě výšky a úhlu u hranolu opět hledej vhodný pravoúhlý trojuhelník (asi stejný, jak v předchozím postupu) - a je potřeba najit stěnovou úhlopříčku u pro základnu.
Na vektory "jsem koukala" - ale prosila jsem, at ty napišeš své dosazování:
zápis pro vektory sestavený jako lineární kombinace vektorů a, b, c
od kolegy FailED.
výpočet 1. složky vektoru u: 
výpočet 2. složky vektoru u: 
výpočet 3. složky vektoru u: 
Klepní na mé zápisy, to se přenese do tvé zpráva a jen dosazuj příslušné složky z a, b, c. Děkuji
aha, tak já ty vektory počítala blbě. nevěděla sem, že to musim počítat 3x.
Já jen doplnila
3*1 - 2* (-2) + 5
a proto mi furt vycházelo 12. Už po x-tý píšu, že mám knížku matiky úplně na dvě věci. Tam to opravdu není vysvětleno. Takže když si spočítám ty 3 složky vektoru, tak jak mi potom vyjde 16 ?
:-))
↑ Adrasiteia:
když spočítaš 3 složky vektoru, tak ten nový vektor zapišeš s 3 složkami v závorkách:
v (1. složka, 2. složka, 3. složka) a to se mí nezdá, že tento výsledek (16, 24, 13) se vztahuje k zadání. Zkus ještě překontrolovat zadání a výsledek, děkuji.
↑ jelena:
je to tak. Opsala sem to přesně podle knížky a proto mi to nejde do hlavy
↑ Adrasiteia:
Můžeš upřesnit, jaká je to učebnice, případně sem umístit další zadání na vektory (i s výsledky) - ať se ujasní, v čem je problém. Děkuji.
je to sbírka úloh z matematiky pro obchodní akademie od Klodnera. Od něj máme i učebnice a jak říkám, některý látky sou tam vysvětlený úplně na dvě věci a navíc i dost složitě.
Opravdu to zadání je napsaný správně. Takže znova - tohle je celej příklad
a= ( 1, 4, 7)
b = ( -2, -7, 4)
c= ( 5, -2, 8)
tyhle 3 sem spočítala úplně bezproblémů a) 2a + b výsledky : 0, 1, 18
b) 2a - 3b 8, 29, 2
c ) 2a + 8c 42, -8, 78
Ale u těhle mi nesedí výsledky ani u jednoho :
e) 3a - 2b + c výsledky : 16, 24, 13
f) 2a + b - 3c : -45, 19, -6
g) a - 2b - 3c : -6, 38, -33
Nevim jestli to počítám správně, ale počítám to takhle :
3 (1, 4, 7) - 2 (-2, -7, 4) + (5, -2, 8)= (3, 12, 21) - (-4, -14, 8) + (5, - 2, 8) =
3 + 4 + 5 = 12
12 + 14 - 2 = 24
21 - 8 + 8 = 29
Děkuji, takovou sbírku nemám, mám jen staší vydání učebnice pro OA, tam je pojem "n-členné vektory" (nad kterým jsem uvažovala, co to je), ale příklady témeř nejsou.
Nevim jestli to počítám správně, ale počítám to takhle :
3 (1, 4, 7) - 2 (-2, -7, 4) + (5, -2, 8)= (3, 12, 21) - (-4, -14, 8) + (5, - 2, 8) =
3 + 4 + 5 = 12
12 + 14 - 2 = 24
21 - 8 + 8 = 29
řekla bych, že tento výpočet je v pořádku (až na překlep v posledním řádku)
A také bych z takového zadání nevyrobila lineární kombinace, co jsou ve vysledku. Děkuji kolegům za případné vyjádření.
Myslím, že výsledok pre zadané vektory je (12;24;21), teda (4;8;7) - niekde bude asi nejaký preklep...