Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 08. 2007 12:53

Avery
Reputace:   

Určení maxima a minima funkce

Funkce f (x) = (7/3) . [2.sin x + cos (2x)] je definována na intervalu <– pí; pí/2> (pí je Ludolfovo číslo). Nech? funkční hodnota v maximu teto funkce na zadaném intervalu je MAX a v minimu MIN. Určete MAX – MIN.
a) 12       b) 25/2   c) 11     d) 23/2    e) 10      f) 21/2

Mohl by mi někdo prosím poradit jak na to? Předem děkuji.

#2 13. 08. 2007 14:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Určení maxima a minima funkce

http://www.matematika.havrlant.net/foru … php?id=226 - zde je postup.

Nejprve bude nutne najit derivaci zadane funkce, dale je jiz uvedeno, jak na to. Dej vedet, pokud nastane problem.

#3 13. 08. 2007 14:44

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Protože je funkce spojitá, globální minimum a maximum na daném intervalu proto mohou být v lokálních extrémech nebo na koncích intervalu. V lokálních extrémech je nulová první derivace:
f'(x)=(7/3).(2.cos(x)-2sin(2x))=(7/3).(2.cos(x)-4sin(x)cos(x))=(14/3).cos(x)(1-2sin(x))
To je nula, pokud je cos(x)=0 nebo sin(x)=1/2. To může na daném intervalu nastat pro
x=pí/2, pak  f(x)=7/3,
x=-pí/2, pak f(x)=-7,
x=pí/6, pak  f(x)=7/2.
V jednom krajním bodě máme už f(x) vyčíslenu, vyčíslíme ji tedy i v bodě druhém:
a pro x=-pí je f(x)=7/3
Ze čtyř hodnot vybereme maximum a minimum, jejich rozdíl je 7/2-(-7)=21/2.

Jiný přístup:
Položme y=sin(x). Když x probíhá <– pí; pí/2>, probíhá y celý interval <-1,1>. Protože
$cos(2x)=cos^2(x)-sin^2(x)=1-2\cdot sin^2(x)$, je
$f(x)=(7/3).(2y+1-2y^2)=(14/3).(1/2+y-y^2)=(14/3).(3/4-|y-1/2|^2)$
Snadno nahlédneme, že $0\leq|y-1/2|\leq3/2$ a dosazením získáme MAX a MIN.

A ještě jeden hint: pokud se toto objeví v TSP nebo jiném testu, kde stačí zakroužkovat odpověď je ta možnost 21/2 nápadná tím, že má jako jediná čitatel dělitelný 7. Je celkem málo pravděpodobné, že by hodnota 2.sin x + cos (2x) v extrému nebo na konci intervalu byla zlomkem, který má jmenovatel dělitelný 7 (o čitateli to však tvrdit nelze!), takže se sedmička ve výrazu (7/3) . [2.sin x + cos (2x)] pravděpodobně nepokrátí. S tímto ale není radno si zahrávat, nicméně když na poslední otázky v testu zbývá málo času.... ;)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#4 13. 08. 2007 18:54

Avery
Reputace:   

Díky za odpověď ale stále se mi nerosvítilo :-(  postup chápu ale není mě jasný jak si dospěl k (14/3).cos(x)(1-2sin(x)) = (7/3).(2.cos(x)-4sin(x)cos(x)) a proč první derivace fce cos(2x) je -2sin(2x) a ne -sin(2x)?  Mohl bys mi to prosím vysvětlit?

#5 13. 08. 2007 20:01 — Editoval jelena (14. 08. 2007 07:55)

jelena
Jelena

Troufnu si vysvetlit Kondruv postup

Avery napsal(a):

proč první derivace fce cos(2x) je -2sin(2x) a ne -sin(2x)?

cos(2x) - to je slozena funkce ( je to takova funkce, ktera "neodborne" receno nevypada stejne, jako v tabulkach ( tam je cosx, je ma v sobe schovanou dalsi funkci - v nasem pripade (2x)). Pri vypoctu je nutne toto zohlednit a derivaci vnejsi funkci jeste donasobit derivaci vnitrni funkce

(cos(2x))´ = -sin(2x) * (2x)´ = - 2 sin (2x)

Jak poznat, ze to je slozena funkce - jsou to ruzne "babske rady" - jedna rika, ze na cely zapis se mas divat jako na orech a nejdriv derivuj slupku a pak to rozlouskni a derivuj vnitrek. Druha zas je takova. ze si mas predstavit, jako ze mas pouze hodne primitivni kalkulacku a kazdou operaci musis proves zvlast, vysledek zapisovat na papir - tu operaci, co provedes jako posledni povazuj za vnejsi funkci a derivuj ji jako prvni a postupne derivuj vse ostatni a výsledky nasob mezi sebou.

Avery napsal(a):

jak si dospěl k (14/3).cos(x)(1-2sin(x)) = (7/3).(2.cos(x)-4sin(x)cos(x))

f(x)=((7/3).(2.cos(x)-2sin(2x)))   OPRAVA : toto uz je vyraz po derivovani.

ted trochu upravujeme zavorky

=(7/3).(2.cos(x)-4sin(x)cos(x)) tady kolega provedl upravy v zavorkach

sin(2x) = 2 * sinx * cos x podle vzorce pro dvounasobny uhel

=(14/3).cos(x)(1-2sin(x)) - tady vytkl 2 cos (x) a dostal to co ma

#6 13. 08. 2007 23:31

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Jeleno, díky za příspěvek, pochopil jsem z něj, že jsem ve svém řešení udělal dva přečiny proti pravidlům slušného psaní matematických textů. Takže to uvedu na pravou míru:

To, co jsem derivoval bylo původní zadání (znak derivace tam není navíc), dostal jsem
f'(x)=(7/3).(2.cos(x)-2sin(2x)).
Při tomto derivování jsem Averymu zákeřně zatajil, jak se derivují složené funkce, čímž jsem ho zmátl. A abych ho rozhodil úplně, použil jsem další trik, a to vzorec
$sin(2x) = 2\sin{x}\cdot\cos{x}$.
Tím jsem dostal
f'(x)=(7/3).(2.cos(x)-4sin(x)cos(x)).
Další kroky (rozklad na součin, nalezení stacionárních bodů -- tj. bodů v nichž je f'(x)=0 a vyčíslení f na krajích intervalu a ve stacionárních bodech) se už obešly bez dalších podlostí z mé strany a nebudu je proto komentovat.

Ještě jednou se omlouvám za uspěchané řešení. Je už všechno jasné?

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#7 14. 08. 2007 07:57

jelena
Jelena

Take jsem svuj predchozi prispevek  upravila :-) - skutecne to bylo zderivovano a pak teprv upravy

#8 14. 08. 2007 14:02

Avery
Reputace:   

Moc díky za vaší pomoc už sem to pochopil :-)

Zápatí