Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je dáno: a=7cm,těžiště c=4,5cm,výška b=4 cm.Nevím si s tím příkladem rady a potřeboval bych poradit.Děkuji za odpověď.

↑ Martin1321:
Předpokládám že
těžiště c=4,5cm
je těžnice na stranu c!!
Pak načrtni si obrázek trojúhelníku ABC a těžnici na starnu c prodluž na dvojnásebek a koncový bod označ D. Získal jsi rovnoběžník ADBC.
1) dvě rovnoběžky ve vzdálenosti výšky na stranu b ( na jedné leží body AC na druhé DB)
2) Libovolně na jedné přímce bod C. Z něj dvě kružnice 1) o poloměru výšky na stranu b - kde protne druhou přímku je bod B a 2) o poloměru dvojnásobku těžnice na stranu c - kde protne je bod D
3) rovnoběžka se spojnicí BC procházející bodem D ( jedná se o rovnoběžník ADBC, kde AD ll BC), kde protne je bod A
A je to
↑ marnes: Zdravím , kolego :-)
Ač se snažím sebevíce, nedaří se mi trojúhelník podle tvého návodu sestrojit.
A už vůbec nevím , jak mohu z náčrtku trojúhelníka sestrojit konstrukci trojúhelníka. :-(
Asi jsem přepracovaná, není divu jarní prázdniny u nás teprve budou.
Pěkný večer , či ráno či den :-))
↑ Ivana:
Zdravím, Ivano,
můj návrh:
- strana a (BC), nad stranou a sestrojim Thaletovu kružnici (jelikož mám výšku na stranu b, tu použiji, vznikne bod X),
- mám polopřímku CX, na které bude bod A (ten ještě nemám),
- rovnoběžně CX nakreslím přímku BY,
- se středem v bodě C sestrojím kružnici o poloměru r=2*těžnice t_c,
- průník k a BY je pomocný bod D, přes který půjde rovnoběžka k BC. Průník této rovnoběžky a CX dává bod A.
Může být?
EDIT: hezký pozdrav pro Tychi :-)