Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

zdravim !!!
Pri pohlade na tento integrál, som zistil DVA odlisne sposoby pocitania.
rozdelil som to na dva integraly a ., Zlomok v povom i druhom vyraze som rodelil :" 2 na x-tu lomene x ...konstantu 3/2 som vynal pred integral, v druhom vyraze som mal podobny vyraz a to "3 na x-tu lomene x " . a TU sa cesty rozchadzaju
1. zlomky som rozdelil na sucin, čiže 3 na x-tu * x na minus prvu..a podobne aj v druhom integrale...a kedže x na minus prvu integrovane je x na 0 lomene 0, tak to vypada, že sa to všetko skrati na 0
2, zlomok rozdelim opat na sucin, ale s ty mrozdielom že vyraz 1/x necham v povodnom tvare a tak mi z toho vyjde lnx
a tak v tom pripade vysledok nepojde k 0 ....
Tak prosim Vas, kde je pravda ? a ironiouo je aj to , že MAW., to nedokaže vyratat :)

Nejen MAW, ty také ne :-)
1)
. Dělit nulou se nesmí, ani ten vzoreček pro integrování x^n pak nemůže platit.
2) Nechápu jak jsi postupoval.
Tenhle integrál asi nejde vyjádřit pomocí elementárních funkcí.

↑ jancidubova:
hmmm...čiže ani 2*3 na x sa NEMOZE nasobit, ze ? - to by potom vysla 0 v citateli
↑ jancidubova:
Zdravím, neřešiš třeba nevlastní integraly? Jinak tomu všemu není příliš rozumět.
jancidubova napsal(a):
hmmm...čiže ani 2*3 na x sa NEMOZE nasobit, ze ? - to by potom vysla 0 v citateli
a tomu už vůbec nerozumím (kolegové ale určitě ano). Děkuji.

↑ jelena:
iIDE o to, či sa može nasobit cislo 3 s cislo 2 ktore je umocnene na x- čize nasobenie cisla cislom exponencialnym
↑ jancidubova:
můžeš mít různé úpravy, samotna operace násobení mezi číslem 2 a výrazem 3^x - je to v zadání. Pokud základ mocnin není stejný, tak je to celý zápis a další úprava už není - asi to není předmětem problemu.
Co z těchto úprav potřebujěš?

nebo ještě něco jiného? Odkud je zadání, co konkrétně probíráte? Děkuji.

↑ jelena:
upravit na taky tvar aby to slo co najjednoduchsie ZINTEGROVAT :) citze na elementarne tabulkove integraly na ktore su zname vztahy
↑ jancidubova:
pokud jsi někde u začátku integralů, tak bych tipovala na překlep v zadání. Může být tedy překlep a pak to bude tak?

↑ jelena:
v zadani nie je preklep, v menovateli je 2x , tak ako v zadani

↑ jelena:
dobre orzklady, len ako pocitam , mi to moc nepomohlo zatial pri tom integrovani :(
Já bych respektovala stanovisko autorit: ↑ BrozekP:, ↑ Olin:. Zadání jsme ověřili, překlep není, nevím, co by se ještě dalo podniknout.

nemala by tam byt zaludnost lebo je to udajne priklad zo strednej školy, ale mne sa to nejak nezda, svoje moznosti som vyčerpal, mne by to vyšlo 0, ale nemože sa delit x**0/ 0 takze stale je to tam okolo toho vyrazu 1/x ale ten sa nesmi dat do tvaru x**-1 lebo dostaneme delenie 0. IBA ak 1/x zintegrujeme a dostaneme logaritmus. ciže ( (3*2**x)/(2*ln2) )*lnx -( (3**x)/(ln3) )*lnx ...to je akože vysledok? lebo sa da niečo s tym robit ?
↑ jancidubova:
pokud to je z nějaké sbírky, tak zkus sem umístit celou stranku, kde je toto zadání (nebo alespoň 2 zadání před a 2 zadání po - to se pozná, co to je).
Jinak tvrdím, že to zadání je takto úloha e) - zdroj od kolegy martanko, kolegovi děkuji.
Moc se omlouvám, ale já tomu nerozumím, co zde popisuješ:
jancidubova napsal(a):
mne by to vyšlo 0, ale nemože sa delit x**0/ 0 takze stale je to tam okolo toho vyrazu 1/x ale ten sa nesmi dat do tvaru x**-1 lebo dostaneme delenie 0. IBA ak 1/x zintegrujeme a dostaneme logaritmus. ciže ( (3*2**x)/(2*ln2) )*lnx -( (3**x)/(ln3) )*lnx ...to je akože vysledok?
↑ jancidubova: tvůj problém není v tom, že si nevíš rady s jedním příkladem, ale že žiješ v bludu
1) 1/x a x^(-1) jsou dva zápisy téhož, tedy i jejich primitivní funkce jsou totožné, konkrétně je to fce ln|x|
2) primitivní fce součinu není součinem primitivních fcí, tedy i když znáš prim. fce a^x a 1/x, nemůžeš z nich vyjádřit prim. fci a^x/x
↑ Stýv:
Zdravím,
navrhuji nedramatizovat to až ke slovům "žiješ v bludu" - také mám velmi podařený nesmysl. Zřejmě problém se zadáním našeho kolegu jancidubova trochu utrapil až k takovým závěrům. Jistě to bude vyjasněno. Děkuji.
K matemtické části výkladu ↑ Stýv: bych si nedovolila mít komentář, děkuji.

zaujimava zbbierka.... prestudujem, tento konkretny priklad som nasiel v zosite a tam nemam zdroj odkial je napisany :)
↑ jancidubova:
měla jsem představu, že nejasný původ zadání je specialitou Hanicky a Káji, co našla sešit, v každém případě už bych považovala problém za vyřešený a děkuji všem za podíl na vyřešení :-)
Také prosím o vyjádřění v dalších tématech, co jsi založil, zda lze považovat za vyřešené (a jaké je počasí na Oravě?) Děkuji.
Ještě speciální pozdrav pro kolegu Cheopa :-)

na ORAVE dnes rano nasnežilo tak 1 cm, a mrzne -7 , ale cez den ked svieti slnko, tak to skoči aj na +3, dnes ale bude chladnejšie
↑ Marian: jejda, bezmyšlenkovitě jsem přejal ln(x) od kolegů přede mnou...
↑ jelena: pravda, takhle vytržené z kontextu to zní dramatičtěji než to bylo myšleno. měl jsem na mysli výrok svého bývalého matikáře:
Někteří z vás žijí v budu. Výhodou je, že za bludy se neupaluje. To je takové moderní. Však ono se vám to vymstí jinak.

↑ Stýv:
Jejda, já jsem ten kolega :-). Opraveno.
↑ Stýv: hm, takové bludy matikářů (byvalých a budoucích... bez komentáře :-)
↑ jancidubova: děkuji za hlašení, v Opavě je jen chladno, ale sníh není. Jinak na strankách kolegy martanko je hodně dobrých materiálů (mimo jiné i Horvath s Eliašem). Ještě poprosím o příspěvek pro váženého kolegu (hlášení o počasí asi nepožaduje), děkuji :-)
Kolegové, můžeme už, prosím, toto téma považovat za vyřešené? Neb ještě pár takových globálních příspěvků a navrhnu na přesun do "Ostatního" (ovšem nevyřešených témat máme opět přes 7 stran).
................. nic jiného mi tady nehraje, musím si vystačit s rádiem a zdravím :-)