Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ zdenek1:
A jak teda bude postup k tomu výsledku. Z té anglické stránky jsme moc nepobral. Díky
↑ Cheop: Kdybychom připustili i iracionální čísla, pak je vlastně téměř vše řešení:
a pojem "býti čtvercem" poněkud ztrácí svůj význam.
EDIT: Tady se obecně dotýkáme poměrně pokročilého aparátu binárních kvadratických forem v teorii čísel. Řešením totiž je takové
, kde
je čtverec. Pro zájemce třeba text zde.
↑ mathema:
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit tuto úlohu, jak se dojde k výsledku a proč. Nechápu jí
Když například vezmu číslo 25 na druhou, přičtu 5, tak vyjde 630 a to je 3×odmocnina ze 70. Pak uberu pět a vyjde taky něc.
Já to spíš chápu, že řešení je mnoho. Díky za vysvětlení a řešení

↑ xnadruhou:
V reálných číslech je řešení nekonečně mnoho. To ale není příliš zajímavé, proto zdenek1 upozorňuje, že zadání není originální - v originálu se řeší v racionálních číslech.

↑ xnadruhou:
No, to já nevím, nezkoušel jsem to řešit. Snad někdo napíše řešení nebo na nějaké odkáže.
↑ zdenek1:
Odkaz hlásí dočasnou nedostupnost, tak snad to bude opravdu jen dočasné.
toto som vyčítal z knihy B.A.KORDEMSKIJ:HRY HLAVOLAMY TRIKY
nech to hľadané racionálne číslo je
a číslo r treba pripočítať a odpočítať
potom
podľa zadania musia byť menovatele druhé mocniny teda
sčítaním posledných rovností máme
dosadením a po úprave máme
môžme zvoliť ľubovoľne a aj b b>a
ak uvážime,že čísla
tvoria aritmetickú postupnosť tak
môžme písať
pre n=9 dostaneme r=5 a 
↑ xnadruhou:hej v R to má nekoenčne veľa riešení každé kladné reálne číslo je dobré
aj pri racionálnych to má nekonečne veľa riešení lebo ak nájdeme jedno tak čísla 
tvoria aritmetickú postupnosť s diferenciou r teda podľa postupu platí
kde x_0 je predošlé x a y_0 je predošlé y
a nové x je 
takto sa dá postupovať do nekonečna,ale už pri tretej iterácii vychádzajú astronomické čísla
tak aby to bola druhá mocnina tak musí aj čitateľ aj menovateľ byť druhá mocnina nejakého čísla a to číslo je v prípade pripočítania r o niečo väčšie ako x a v prípade odčítania o niečo iné menšie niečo sa nazvalo a a niečo iné b
↑ houfn:
nevím, jak na to přišel kolega ↑ jarrro:, asi zkoušel trojice po sobě jdoucích čísel a hledal takovou první trojici, která je dělitelná 5 (jelikož r=5) a zároveň je druhou mocninou přirozeného čísla. Což je splněno u 8*9*10.
Jak je z toho y, to je asi jasné. Kolega to případně opraví, pokud nemám pravdu.
Odkud je úloha? Děkuji.
....