Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, začali sme brať tie vety a počítali sme tento príklad, no nestihli sme ho dopočítať...a=37cm;b=45cm;gama=60 stupňov...mne to vyšlo 720,945cm^2...neviem ani či je to dobre a nepočítal som to sínusovou ani kosínusovou vetou...len som našiel tento vzorec:Va=b*sin gamy....chcem sa opýtať ako sa to dá tými vetami...ďakujem za odpoveď...
zdravím,
možná b bylo nejlepší, kdybys nám napsal celé zadání. Nebo alespoň takovou jeho část, jež by obsahovala potřebné údaje.
(přece jenom z věty "a=37cm;b=45cm;gama=60 stupňov...mne to vyšlo 720,945cm^2" mi není jasno, co že jsi to vlastně chtěl spočítat atp..)
↑ renewal:
Ten vzorec máš napsaný trochu zvláštně, správně je
. Pouze sinovou nebo kosinovou větou obsah spočítat nepůjde, jelikož tyto věty dávají do souvislostí pouze délky stran a velikosti vnitřních úhlů, o obsahu neposkytují žádnou informaci.
Samozřejmě by šlo postupovat třeba tak, že by sis určil délku strany c (kosinovou větou) a pak všechno nasypal do Heronova vzorce, ale takovéto postupy mi přijdou velmi umělé. Výše uvedený vzorec se dá snadno odvodit jen pomocí vztahu pro obsah
, definice sinu a náčrtku.