Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Cr(OH)3 + KOH K[Cr(OH)4]
kolik 10%roztoku KOH budu potřebovat, mám -li 2,863g Cr(OH)3
a kolk budu potřebovat KOH do roztoku, Použitý pecičkový KOH nebývá čistý, ale 75-80%.
V předchozí rovnici
Cr2(SO4)3 + 6 KOH Cr(OH)3 + 3 K2(SO4)
Jsem zjistila, že potřebuju 4,69g KOH a 18,75ml H2O na přípravu 20%KOH.
↑ pavlinkadivisova:
Cr(OH)3 + KOH = K[Cr(OH)4]
z této rovnice vypočtu teoretickou potřebu čistého suchého KOH do reakce s 2,863g Cr(OH)3. Toto množství KOH budu mít jako 10 % do roztoku, dopočtu vodu. Ovšem toto množství bude schováno jako 75 - 80 % v peckých, proto špinavých pecek bude víc.
V jednotlivých výpočtech bych měla kontrolovat - pokud se obávám, že příliš naalkalizuji, tak počítám, že v peckách je 80 % KOH, skutečné množství pecek trochu podhodnotím. Naopak, pokud potřebuji, aby reakce určitě proběhla, tak počítám, že v peckých 75 % KOH a množství pecek trochu nadhodnotím. Nebo to vypočtu na průměrnou hodnotu. Máte nějaké doporučení od vaších vyučujících v tomto smyslu?
Prakticky bych po přípravě roztoku KOH překontrolovala jeho skutečnou koncentraci například titrováním na znamý normál. Co vám v tom smyslu povídali?
↑ jelena:
takže, když jsem to počítala, vzniklo mi, že na 10% KOH potřebuju 2,079g peciček s čistotou 75% a 18,71mlH2O
Je to možný????????Nebo tam mám zase někde chybu???????
↑ pavlinkadivisova:
pecek mi vychází stejně 2,075 g (pokud počítáme 75 % obsah KOH) a 1,945 g (pokud počítáme 80 % obsah), což bych jen okomentovala v lab. protokolu.
Ale potřebu vody počítám na původní číste množství KOH (vody potřebuji jen 14 g). Ty asi počítáš už na pecky, což není dobře. OK?