Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 03. 2010 22:46

Herly
Zelenáč
Reputace:   

Trvalý black out - šlo by to?

Dobrý den všem,

pracuji teď na jednom konceptu. Jedná se o sci-fi, které nastoluje myšlenku světa bez elektřiny v moderní době. K něčemu takovému ale potřebuju najít způsob, jak znemožnit fungování elektřiny. Takový trvalý blackout. Zvažoval jsem něco ve smyslu EMP či teslova transformátoru ale vždy se tomu nakonec dalo postavit čelem díky faradayově kleci. Marně přemýšlím nad způsobem, který by zapříčinil, že by lidstvo bylo zkrátka odsouzeno k trvalému životu bez elektřiny. Když pominete důvody, proč by to vůbec někdo dělal, napadá vás způsob, jak docílit například nějakých přístrojů něčeho takového? Aby celý svět nemohl používat elektřinu a zároveň nebylo možno vystopovat proč (aby se to nedalo spravit pokud ten kdo to zapříčinil sám nebude chtít). Je to možná až příliš šílená myšlenka ale možná že fyzikální zákony takovou skulinku poskytují, čert ví o fyzice toho zase tolik nevím. Předpokládejte přitom, že máte neomezené technologické, surovinové i finanční prostředky. Jde pouze o teorii, nic (alespoň v dnešní době) prakticky proveditelného. Děkuji všem za případné podnětné nápady.

• (téma jako vyřešené označil(a) medvidek)

#2 09. 03. 2010 00:28

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Trvalý black out - šlo by to?

↑ Herly:
Ahoj,
Faradayova klec chrání proti elektromagnetickým vlnám a elektrostatickému poli, ale stacionální magnetické pole propouští. Podle mě bys mohl vytvořit tak silné magnetické pole, že by spotřebiče roztrhala Lorentzova síla, která působí na vodič protékaný proudem ve směru kolmém na směr šíření proudu.

Co na to říkají ostatní?

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 09. 03. 2010 09:22

marnes

↑ Herly:
Bez elektřiny??? O tom nechci ani přemýšlet:-(

Jo. A na začátku vás zdravím.

#4 09. 03. 2010 09:55

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ Herly:

Není to možná to pravé, ale pomoct by mohl třeba elektromagnetický puls.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#5 09. 03. 2010 14:02

Herly
Zelenáč
Reputace:   

Pavel napsal(a):

↑ Herly:

Není to možná to pravé, ale pomoct by mohl třeba elektromagnetický puls.

Dovol abych ti připomenul co jsem psal v uvodním příspěvku:
" Zvažoval jsem něco ve smyslu EMP či teslova transformátoru ale vždy se tomu nakonec dalo postavit čelem díky faradayově kleci."
EMP, neboli elektromagnetický impuls...

#6 09. 03. 2010 14:05

Herly
Zelenáč
Reputace:   

KennyMcCormick napsal(a):

↑ Herly:
Ahoj,
Faradayova klec chrání proti elektromagnetickým vlnám a elektrostatickému poli, ale stacionální magnetické pole propouští. Podle mě bys mohl vytvořit tak silné magnetické pole, že by spotřebiče roztrhala Lorentzova síla, která působí na vodič protékaný proudem ve směru kolmém na směr šíření proudu.

Co na to říkají ostatní?

Zajímavý nápad. Ovšem proti magnetickému pulsu se dá zase chránit magneticky vodivým materiálem. Takže by stačilo budovy zabalit do faradoyve kleci s vrstvou železa. Kdyby ovšem bylo pole příliš silné, trvalejší a pravidelné, tohle železo by se silně zahřívalo takže by bylo ještě třeba přidat žáruvzdornou vstrvu...tohle není bohužel cesta, které by se dalo postavit čelem.

#7 09. 03. 2010 14:59

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

↑ Herly:
Ale KennyMcCornick píše o stacionárním poli. Tam zahřívání nebude. Na proměnné magnetické složky je ta Faradayova klec dobrá, pokud je elektricky dostatečně vodivá.
Ale kdyby bylo to pole příliš silné a vodivost by nestačila ...
To je to kdyby - nekonečný prostor pro úvahy.

Myslím si že napsat dobré Sci-Fi na vědeckém základě je Sci-Fi.

#8 09. 03. 2010 15:34

Herly
Zelenáč
Reputace:   

No má vize je taková, že se pokusím co nejvíce přiblížit realitě a tam, kde to nepůjde, zapracuje fantasie. Čím dál víc se ale setkávám s krkolomností takového konceptu a pomalu své myšlenky stáčím do nerealistického směru. Ideální bude to vhodně zkombinovat. Přesto mohl by jsi to prosím trochu blýž rozvést? asi jsem správně nepochopil tu myšlenku stacionárního pole. Jak to funguje? Jaký je rozdíl mezi stacionárním a nestacionárním? a jak to může mít vliv na vodivost? elektromagnetismus mi do hlavy nikdy nešel a doted mi dělá problém to pochopit.

#9 09. 03. 2010 18:20

KennyMcCormick

↑ Herly:
Stacionární mag. pole = neměnné. Příklad: nepohybující se permanentní magnet. Nestacionární pole je to samý jako proměnné. Např. magnetické pole okolo cívky protékané střídavým proudem.

Podle mě železo neochraní proti neměnnému magnetickému poli. Na to bys potřeboval supravodič, a do něj se zavřít. Třeba dutou supravodivou kouli :-)

Závěr bych viděl tak, že se stacionální el./mag. pole i vlny dají odstínit. Jestli se nepletu. Nic si z toho nedělej, v každém sci-fi musí být nutně nějaký vědecký nesmysl, jinak by to bylo jenom sci, ne fi.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#10 09. 03. 2010 18:56 — Editoval medvidek (09. 03. 2010 18:58)

medvidek
Moderátor

↑ Herly:
Veličiny stacionárního pole nezávisí na čase. Nestacionární pole je časově proměnné. Všude tam, kde máš časově proměnnou např. elektrickou složku, bude existovat i časově proměnná magnetická složka (a obráceně). To plyne z teorie pole, matematicky jsou to Maxwellovy rovnice. Separovaně může existovat pouze stacionární el. resp. mag. pole. Dá se říct, že v takovém případě jedno neindukuje druhé.

Ale abych to trochu zkomplikoval, to co je pro někoho stacionární, může být pro někoho jiného nestacionární. Záleží na vzájemném pohybu pozorovatele vůči onomu poli. Pokud budeš mít např. el. náboj v klidu (vůči tobě), budeš vnímat pouze jeho stacionární elektrické (jedním slovem elektrostatické) pole. Když ale kolem tohoto náboje proběhneš, zjistíš i magnetickou složku pole.

A jak je to s tou vodivostí Faradayovy klece?
Přítomnost vnějších časově proměnných polí způsobuje pohyby náboje v materiálu klece. Princip stínění spočívá v tom, že současně tento pohybující se náboj (tj. indukované el. proudy v materiálu klece) vytváří vlastní pole kompenzující účinky vnějšího pole uvnitř F. klece. Je jasné, že pokud bude pohyb náboje omezen (omezena vodivost), stínění nebude dokonalé.

U elektrostatického pole náboje ve stínění zareagují na vnější pole pouze změnou svojí polohy a dál už se nepohybují. Zbývá tedy jen výše zmíněný problém s odstíněním stacionárního mag. pole. Tam stínění spočívá jen v dostatečném odklonění mag. siločar tak, aby nepronikly dovnitř. Na to je potřeba odpovídající tloušťka materiálu o vysoké permeabilitě. A to může být opravdu problém.

Vidím, že kolega KennyMcCornick zareagoval, je tedy možné, že zde budou některé informace dvojmo :-).
Supravodič by byl řešením, ale to už je na další téma. Mám ale podezření, že s intenzivním mag. polem supravodivost nejde velmi dohromady.

#11 09. 03. 2010 20:35

KennyMcCormick

↑ medvidek:

Vidím, že kolega KennyMcCormick  zareagoval, je tedy možné, že zde budou některé informace dvojmo :-).
Supravodič by byl řešením, ale to už je na další téma. Mám ale podezření, že s intenzivním mag. polem supravodivost nejde velmi dohromady.

Jak to? Co se stane se supravodičem v silném mag. poli?

#12 10. 03. 2010 21:52

medvidek
Moderátor

↑ KennyMcCormick:
Omlouvám se za opakované komolení Tvého nicku. Chvíli jsem na to musel koukat, aby mi došlo, že je to můj problém :-)

Namátkou uvedu některé citace zmiňující negativní vliv magnetického pole na supravodivost. Ne tyto, ale jim podobné dřív publikované zdroje mě ovlivnily při vyslovení mého "podezření" v předchozím příspěvku.

... Zajímavý je vliv magnetického pole na supravodivost. Při nízkých magnetických polích supravodivost přetrvává. Zvyšujeme-li hodnotu magnetického pole, dojde při určité kritické hodnotě magnetické indukce B_c k náhlému zrušení supravodivého stavu. Fázový přechod do supravodivého stavu je tedy podmíněn jak nízkou teplotou tak nízkou hodnotou magnetického pole. V roce 1934 ukázal Walther Meissner, že supravodiče mají výrazné diamagnetické chování. Vytlačují ze svého nitra magnetické pole, které od povrchu exponenciálně ubývá. Při kritické hodnotě pole přestává být látka diamagnetická a není již schopna aktivně vytlačovat magnetické pole ze svého nitra ...

Prof. Kulhánek, FEL ČVUT http://www.aldebaran.cz/bulletin/2004_36_hts.html

... Supravodiče II. typu také dokonale odstíní malá okolní magnetická pole, ale ne tak dokonale již silnější pole, které odstíní jen částečně. Tedy nejsou dokonalými diamagnetiky...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Supravodivost

... Ale ukázalo se, že to nejde, že supravodič, jakmile sám generuje svoje magnetické pole, se taky sám zruší, v magnetickém poli prostě nemůže fungovat jako supravodič. Ale šlo se dál, hledaly se další materiály, a to už byl cílený výzkum. A našly se slitiny, ze kterých se podařilo udělat dráty. Dneska jsou to ty dráty, které vytvoří třeba 7 tesla v CERNu, nebo dnešní vrcholné hodnoty jsou 16 tesla, což je hrozně moc ...

Prof. Rotter, MFF UK http://iforum.cuni.cz/IFORUM-6497.html

Jak je vidět z poslední citace, dnešní supravodivé magnety mohou vytvářet velice intenzivní magnetická pole. Ovšem když se překročí kritická hodnota mag. intenzity, nastává problém. Veškerá energie "uvězněná" v magnetu se v krátkém čase může přeměnit na teplo. V LHC v CERNu se v supravodivých elektromagnetech ukrývá energie až 10 GJ! Při havárii v září 2008 došlo k náhlému uvolnění jen části této energie, přičemž se odpařilo 6 tun tekutého hélia.

Velmi přístupnou formou je napsaná kniha "Superconductivity" od V.L.Ginzburga - jednoho ze zakladatelů teorie supravodivosti a supratekutosti - laureáta NC za fyziku v r. 2003 http://www.amazon.com/Superconductivity … 981238913X

#13 10. 03. 2010 22:21

KennyMcCormick

↑ medvidek:
Pěkný, díky za odkazy.

Zápatí