Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Hukp:
Zdravím,
Planckova konstanta je konstanta, který vzorec máš na mysli? Děkuji za upřesnění.
[re]p101873|jelena[/re
Lam[nm] Uvýst./V Zesílení f [Hz] Ub [V]
366 1,86 10na0 8,197 *10na14 1,862
405 1,57 10na0 7,407*10na14 1,568
436 1,37 10na0 6,881*10na14 1,369
548 8,50 10na1 5,495*10na14 0,850
578 7,56 10na1 5,190*10na14 0,756
to jsou naměřené hodnoty se kterých mám vypočítat Planckovu konstantu pro vakuovou fotonku.Dále máme dano e=1,602*10na-19. a já mám s těchto hodnot orčit Planckovu konstantu podle vzorce h=e*ΔUb/Δf.ale nevím jak mám určit ty hodnoty ΔUb a Δf.
]
↑ Hukp:
Děkuji,
řekla bych, že budeš počítat rozdíly pro jednotlivé hladiny, co jdou za sebou (například, rozdíl mezi 2. řádkem a 1. řádkem je:

a tak pro dvojicí řádku za sebou.
Vážený teoretický fyzik mi to případně zkritizuje, už teď děkuji :-)

↑ Hukp:
A rozumíš tomu, co jsi měřil? Jak funguje vakuová fotonka?
Je to tak jak píše Jelena, i když já bych spíš použil lineární regresi a nedělal to po dvojicích.
↑ BrozekP:
Zdravím,
doufám, že nepovídám velké nesmysly (jelikož je přímá úměra mezi U a f), tak h stanovíme jako poměr - je to tak?
OT: vůběc se mi nechce psát provozní deník a zprávy, ale musím - navíc větší část už mám za sebou a navíc nedávala bych dobrý příklad pro ostatní, tak už přenechám kolegu do odborných rukou, ovšem toto je neřešitelný problém - neběží mi žádné rádio, asi nefunguje taková fotonka :-)
EDIT: regrese je tež možná, ale když kolega chtěl "delty", tak mi to příšlo, že nebudou dělat za celou přímku. Opět nemaji metodický návod.

↑ jelena:
Zdravím,
ne, mezi U a f není přímá úměra, je to lineární závislost, nemůžeme proto jednoduše stanovit Planckovu konstantu jako poměr U a f.
To já nevím, na co mají a nemají metodické návody :-). Jen mi přijde, že v našich praktikách na matfyzu byla lineární regrese jeden ze základních prostředků, tak bych čekal, že jinde to nebude jinak.
↑ BrozekP:
pravda - je to lineární závislost: z poměru "delt" vypočteme sklon, ale nevím, zda tam není ještě absolutní člen. A také je pravda, že pokud možno a očekáváme, tak lineární regrese (v mé zkušenosti exponenciální závislost převedena na lineární :-)
Děkuji za upozornění.
Jak vypádá metodika na matfyzu si ani netroufám představovat, poslední vypracování protokolů dle VŠ metodik jsem realizovala zde (sleduji, že za 2 roky maji velký pokrok co do uspořádání materiálů. Také doufám, že z textu odstranili "koeficient křivosti" (nebo "kososti") místo "šikmosti".
↑ Hukp: je třeba věnovat větší pozornost doporučení opravdových fyziků ↑ BrozekP:, ale pokud je výpočet pomoci "delt" je v souladu s vaši metodikou, tak v pořadku.
OT: online rádio nakonec fungovalo, ale pouze tak, že playlist po přehrání nešel pouštět znovu, ale musel byt zaktualizován :-)

Co se dělá v praktikách na MFF a jaké jsou k tomu podklady si můžeš prohlídnout na stránkách praktika, pokud tě to zajímá :-). (v levém panelu stačí vybrat z letního semestru nebo z archivu odkaz začínající F - to je pro obecné fyziky, U je pro učitele.)