Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chtěla bych se jenom zeptat, jak bych hledala symetrický obraz bodu podle roviny. Mám krychli ABCDEFG, body A [0,0,0]; B [6,0,0]; C[6,3,0]; D[0,3,0]; E[0,0,6]; F[6,0,6]; G[6,3,6]; H[0,3,6]. Rovinu ρ = BEG. Vypočítala jsem si obecnou rovnici roviny: x-2y+z+6 = 0. Ale nevím, jak mám určit symetrický obraz bodu A[0,0,0] podle roviny ρ = BEG. Děkuji za pomoc.
↑ Petuhik:
To asi nebude krychle že? Vyjádři si přímku kolmou na rovinu ρ která prochází bodem A. Průsečík přímky a roviny je bod přes který se A zobrazí souměrně k ρ.
↑ FailED:
je to krychle. Zapomněla jsem tam napsat H. Děkuji moc za návod. našla jsem si přímku q, která je kolmá na rovinu a procháí bodem A. Vyšlo mi
q: x = t , pak jsem našla průsečík přímky q a roviny, tak že jsem tady tu přímku q dosadila do obecné rovnice roviny a vyšlo mi, že t= -1 .
y = -2t Ten parametr t jsem dosadila zpět do přímky q.
z = t
Vyšlo mi:
q: x= -1 Tím pádem průsečík přímky q a roviny je Q [-1 ; 2 ; -1]. A tím jsem skončila. Napadlo mě ještě, že │AQ│= │QA´│, ale nevím, jak
y = 2 zjistím právě ty hodnoty toho obrazu A´. Tohle mi nějak ušlo :-(
z = -1
↑ Petuhik:
když sem zkusila vypočítat tu vzdálenost │AQ│ podle vzorečku : │AQ│= √[(q1 - a1)^2 + (q2 - a2)^2 + (q3 - a3)^2 ], tak mi vyšlo │AQ│= √6 . Tento výpočet asi na obraz nemá význam. že?
↑ Petuhik:
Počítat to přes vzdálenost není zrovna nejlepší, vyjde ti plášť koule. Musela bys spočítat průnik přímky s tou koulí.
Když zobrazuješ bod A souměrně k rovině ρ, je to stejné jako kdybys ho zobrazoval souměrně s bodem (Q) paty přímky kolmé k ρ, která prochází bodem A. Když znáš Q, je nejlepší použít vektory. ↑ FailED:
↑ Petuhik:
Rovnice roviny je (zapoměls na konstantu aby v ní ležely body B, E, G).
průsečík kolmé přímky s rovinou tedy bude
A protože tak
a mohla bych tě ještě požádat o pomoc tímto příkladem? V tomhle se už totálně ztrácím. :-( základní zadání je stejné, jako u předchozího příkladu, akorát se má učit transformační rovnice kolmé projekce do roviny ρ = BEG a kolmý průmět přímky AD. moc děkuji