Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 03. 2010 00:15

Lenulka91
Reputace:   

kvadratická rovnice s parametrem

Dotázek, až se bude chtít ;) - kde se přišlo na číslo 7/2, něco mi napovídá že je to situace kdy je rovnice lineární ale to mi prostě nesedí celé, prostě jak na něj dojít ... pfff , děkuju :)
http://img651.imageshack.us/img651/9900/img005t.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) Lenulka91)

#2 10. 03. 2010 01:18

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: kvadratická rovnice s parametrem

↑ Lenulka91:

nikde totiž nemáš diskusi pro $x^2-a^2=0$. Takové hodnoty musíš najit na intervalu pro a, pro které je D>0 a samostane prodiskutovat.

#3 10. 03. 2010 16:31

Lenulka91
Reputace:   

takže D>0 je (-∞ ,-9)U(3,∞ ) dosadím do vzorce pro výpočet x12=-B+-odmocnina (ale D=a2+6a-27 pod odmocninou?) x/= +-a, což dosadím za x12? mám v tom zmatek prosím o širší vysvětlení a postup

#4 10. 03. 2010 17:07

Lenulka91
Reputace:   

již jsem na to snad :) přišla, uploadnu dořešení, ať je to komplet přínosné :D pak ještě vychytat chyby no a uvidí se

#5 10. 03. 2010 17:59

Lenulka91
Reputace:   

nyní prosím o odpověď- 1.)  Proč neřeší výsledky D=0 a zahrne je do D>0 (u více příkladů)  2.)Proč není ve výsledcích -3,5?
http://img684.imageshack.us/img684/4525/img006rw.jpg

#6 10. 03. 2010 18:17

jelena
Jelena

↑ Lenulka91:

Zdravím,

1) D =>0 se bere, že rovnice řešení má (už se nerozlišuje, zda je jeden dvojnásobný kořen nebo různé dva).

2) pokud x=-3,5 a vycházelo se z parametru a=3,5, tak výraz (x+a) bude nulový. Byl by to rozpor s podmínkou, ze které jsi vycházela při diskusi.

Ještě v zápisu, jen formalita: na začátek diskuse (v posledním papíru) má se psat x=a (a dál x=-a), jelikož přesně takovou situaci diskutuješ, ne, že se nerovná..

V pořádku?

#7 10. 03. 2010 18:27

Lenulka91
Reputace:   

ano už to vidím je tam ta podmínka, S tím nerovná se - podle čeho usoudím už na začátku že ta možnost existuje? v té diskusi se pořád plácám, to je tak když to učitel ani pořádně nevysvětlí :) takže to musím rozlišit, děkuju moc + jde to řešit ještě nějak jinak?  Druhá skupina od nás to prý řeší úplně jednoduše ... ale co je na tom pravdy hmmm nevím nevím

#8 10. 03. 2010 18:41

jelena
Jelena

↑ Lenulka91:

úplně-úplně na začátku jsi nasobila výrazem $x^2-a^2$, to znamena, že jsi předpokládála, že "se nerovná" (tedy $x^2-a^2\neq 0$).

A na úplně posledním papíru ještě diskutuješ i možnost, že $x^2-a^2=0$ - nemohli bychom to vynechat jen tak.

Diskuse - tak nějak si to představuji - všechno, co provádím, má mít smysl a souvislost :-) Proto není dobře, když se diskutuje až po vyjádření kořenu - diskutovat se má již od zadání a příspěvky do diskuse sbírat po celou dobu řešení.

Máš pravdu - to, co řešíš, patří do nadstandardu pro SŠ (ale nejsem učitel, nebudu se k tomu vyjadařovat, stejně tak nebudu se vyjadřovat ke kvalitě výkladu, který jsem neslyšela). Obecně rovnice s parametrem činí potíže.

Ať se daří :-)

#9 10. 03. 2010 19:00

Lenulka91
Reputace:   

ještě teď mi ndošlo ... proč vlastně existuje i možnost že výraz se rovná nule když to na začátku vyloučím? x^2-a^2=0 resp. odkud na to příjdu .. sakra pořád v tom nemám jasno... v těch úpravách nemůžu najít nic proč by to mělo jít ... uff to mat. myšlení :) trpělivost se mnou :D

#10 10. 03. 2010 19:16

jelena
Jelena

↑ Lenulka91:

Nedramatizuj :-) já nemám ani náznak matematického myšlení - mám jen pochopené (doufám) pravidla a nacvičené postupy.

Nic nemůžeš vyloučit jen tak.

U rovnic bez parametrů nediskutuješ. V rovnici x/(x-3)=5 jednoznačně víš, že x nesmí být 3 a násobiš. V rovnici s parametrem toto jistotu nemáš.

Máš v planu násobit $x^2-a^2$, můžeš si to povolit, pokud je to výraz nenulový a dojdeš k výsledku. Ovšem bude ten výsledek platný pro každé a? Nebude, protože mohl být výraz $x^2-a^2$ nulový a celá snaha s násobením byla marná a výsledek je nepoužitelný (tak ještě dodiskutuješ, zda tam není nějaká nepatrná možnost, že je použitelný - něco jsme našli). Přec je škoda zahodit výsledek jen tak, bez diskuse :-)

Stejně tak u každé operace (odborně řečeno "neekvivalentní") musiš diskutovat - udělala jsem takový krok, protože jsem předpokladala, že to je povolené. A teď si překontroluji, zda to bylo povoleno vždy (asi ne).

V pořádku?

#11 10. 03. 2010 19:20

Lenulka91
Reputace:   

ano, v podstatě už mi to přijde logické, no tady to automaticky nefunguje - parametr!, takže už vím, ale mám pocit že na tu II. co jsem tu tedka dala už nemám ani náhodou ¨:D.. napíšu moje zmatky tam

Zápatí