Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Lenulka91:
nikde totiž nemáš diskusi pro
. Takové hodnoty musíš najit na intervalu pro a, pro které je D>0 a samostane prodiskutovat.
↑ Lenulka91:
Zdravím,
1) D =>0 se bere, že rovnice řešení má (už se nerozlišuje, zda je jeden dvojnásobný kořen nebo různé dva).
2) pokud x=-3,5 a vycházelo se z parametru a=3,5, tak výraz (x+a) bude nulový. Byl by to rozpor s podmínkou, ze které jsi vycházela při diskusi.
Ještě v zápisu, jen formalita: na začátek diskuse (v posledním papíru) má se psat x=a (a dál x=-a), jelikož přesně takovou situaci diskutuješ, ne, že se nerovná..
V pořádku?
ano už to vidím je tam ta podmínka, S tím nerovná se - podle čeho usoudím už na začátku že ta možnost existuje? v té diskusi se pořád plácám, to je tak když to učitel ani pořádně nevysvětlí :) takže to musím rozlišit, děkuju moc + jde to řešit ještě nějak jinak? Druhá skupina od nás to prý řeší úplně jednoduše ... ale co je na tom pravdy hmmm nevím nevím
↑ Lenulka91:
úplně-úplně na začátku jsi nasobila výrazem
, to znamena, že jsi předpokládála, že "se nerovná" (tedy
).
A na úplně posledním papíru ještě diskutuješ i možnost, že
- nemohli bychom to vynechat jen tak.
Diskuse - tak nějak si to představuji - všechno, co provádím, má mít smysl a souvislost :-) Proto není dobře, když se diskutuje až po vyjádření kořenu - diskutovat se má již od zadání a příspěvky do diskuse sbírat po celou dobu řešení.
Máš pravdu - to, co řešíš, patří do nadstandardu pro SŠ (ale nejsem učitel, nebudu se k tomu vyjadařovat, stejně tak nebudu se vyjadřovat ke kvalitě výkladu, který jsem neslyšela). Obecně rovnice s parametrem činí potíže.
Ať se daří :-)
ještě teď mi ndošlo ... proč vlastně existuje i možnost že výraz se rovná nule když to na začátku vyloučím? x^2-a^2=0 resp. odkud na to příjdu .. sakra pořád v tom nemám jasno... v těch úpravách nemůžu najít nic proč by to mělo jít ... uff to mat. myšlení :) trpělivost se mnou :D
↑ Lenulka91:
Nedramatizuj :-) já nemám ani náznak matematického myšlení - mám jen pochopené (doufám) pravidla a nacvičené postupy.
Nic nemůžeš vyloučit jen tak.
U rovnic bez parametrů nediskutuješ. V rovnici x/(x-3)=5 jednoznačně víš, že x nesmí být 3 a násobiš. V rovnici s parametrem toto jistotu nemáš.
Máš v planu násobit
, můžeš si to povolit, pokud je to výraz nenulový a dojdeš k výsledku. Ovšem bude ten výsledek platný pro každé a? Nebude, protože mohl být výraz
nulový a celá snaha s násobením byla marná a výsledek je nepoužitelný (tak ještě dodiskutuješ, zda tam není nějaká nepatrná možnost, že je použitelný - něco jsme našli). Přec je škoda zahodit výsledek jen tak, bez diskuse :-)
Stejně tak u každé operace (odborně řečeno "neekvivalentní") musiš diskutovat - udělala jsem takový krok, protože jsem předpokladala, že to je povolené. A teď si překontroluji, zda to bylo povoleno vždy (asi ne).
V pořádku?