Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoci s tímto příkladem?
Mám orientovaný graf a potřebuji určit kolik relací lineárního uspořádání na množině vrcholů některého podgrafu lze nalézt, když mám uvažovat všechny podgrafy zadanýho grafu? Myslela jsem, že chápu, co je lineární uspořádání, ale v kombinaci s grafem se trochu ztrácím. Díky.
relace usporadani = relace reflexivni, antisymetricka, tranzitivni
reflexivni - sipka jde z bodu do toho sameho bodu (plati u vsech bodu tveho obrazku)
antisymetricka - mezi 2 body je bud jedna sipka nebo zadna sipka
tranzitivni - z 1. bodu sipka do 2. a z 2. do tretiho a z 1. do 3.
jeden priklad takoveho usporadani by vypadal napr: ((A,A),(B,B),(C,C),(A,B),(B,C),(A,C))
↑ bismarck44:
U té transitivity bych asi ještě dodal speciální případ - pokud vede "šipka" z 1. bodu do 2. a také z 2. do 1., tak také vedou smyčky z 1. do 1. a z 2. do 2. bodu.
Lineární uspořádání je ještě takové, že každý prvek je s každým porovnatelný - tedy mezi každými dvěma různými prvky vede jedna šipka.
Nápověda: každé lineární uspořádání na konečné množině má nějaký nejmenší prvek - to je takový, že z něj vede šipka do všech ostatních v tom uspořádání. Ovšem z každého prvku v daném grafu vedou jen tři šipky. To nás omezuje v tom, na nejvýše kolika prvcích mohou být ta uspořádání.
Jo, je to tak. Ještě je třeba nezapomenout na uspořádání na jednoprvkových množinách a možná ještě rozhodnout, jestli se bere i prázdné uspořádání (ale to je jen otázka definic).
Stránky: 1