Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj mám tu malú nejasnosť (a zrejme hlúpu otázku) ohľadom jednej funckie:
Upravil som si ju na:
a z toho som si určil asymptoty
na grafe vidím že a
ale samozrejme ak chcem vypočítať teda ak za x dosadím číslo 4 kalkulačka píše
Musím si teda pred počítaním takejto funkcie, funkciu najprv upraviť ? :)
Mám to správne ?
Ďakujem.
↑ hradecek:
Funkce má
, takže
prostě vypočítat nemůžeš.
↑ zdenek1:ale na grafe vidím že že pre . Presne tak ako by to vyšlo po úprave funkcii. Prečo ?
Je to myslené
alebo
Ak je ale potom je graf nesprávne ?
↑ hradecek:
Jestli na tom grafu vidíš to co píšeš, tak jsi fakt dobrej. Ten graf je tak malý, že já to nevidím.
Ale to není důležité. Důležité je, že definiční obor musíš počítat z originálního zadání funkce a ne u toho upraveného. Protože ty při té úpravě ten obor měníš (vypouštíš to ) a pak je to ale jiná funkce.
Pro je tam "díra".
A rada, to co ti nakreslí počítač ber jen orientačně.
↑ hradecek:
Protože když dosadíš do
tak Ti vyjde
↑ zdenek1:
Takže ak budem kresliť graf ručne mám tam nakresliť guličku, proste prerušiť graf ?
A samozrejme že číslo 3 som videl na grafe čo som robil na PC, ale to je vedľajšie.
A ak vypustím to bude to teda graf funkcie ktorú dostanem po úprave. A to už nebude mocninová funkcia ale iba lineárna lomená.
Čiže by sa dalo povedať že, je to "zjednotenie" dvoch grafov ? lineárnej lomenej a mocninovej funkcie a každá má svoju podmineku.
↑ byk7:no to som práve písal hore
Stránky: 1