Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 03. 2010 17:55

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Lineárna lomená + mocninová funkcia

Ahoj mám tu malú nejasnosť (a zrejme hlúpu otázku) ohľadom jednej funckie:
$y= 3-(\frac{x+2}{x-4})^{-1}$
Upravil som si ju na: $y=\frac{2x+10}{x+2}$
a z toho som si určil asymptoty $S[-\frac{d}{c};\frac{a}{c}]=[-2;2]$
na grafe vidím že $D=\mathbb R$$-\{-2\}$ a $H=\mathbb R$$-\{2\}$
ale samozrejme ak chcem vypočítať $f(4)$ teda ak za x dosadím číslo 4 kalkulačka píše $MATH$ $ERROR$

Musím si teda pred počítaním takejto funkcie, funkciu najprv upraviť ? :)
Mám to správne ?

Ďakujem.

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

• (téma jako vyřešené označil(a) hradecek)

#2 11. 03. 2010 18:19 — Editoval zdenek1 (11. 03. 2010 18:21)

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Lineárna lomená + mocninová funkcia

↑ hradecek:
Funkce $y= 3-(\frac{x+2}{x-4})^{-1}$$D_f=\mathbb{R} \setminus\{-2; 4 \}$, takže $f(4)$ prostě vypočítat nemůžeš.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 11. 03. 2010 18:32 — Editoval hradecek (11. 03. 2010 18:39)

hradecek
Web

↑ zdenek1:ale na grafe vidím že že pre $f(4)$$:$$y=3$. Presne tak ako by to vyšlo po úprave funkcii. Prečo ?
Je to myslené $y=\frac{1}{\frac{x+2}{x-4}}$$x\neq-2$$\vee x\neq 4$
alebo $y=\frac{x-4}{x+2}$$x\neq -2$
Ak je ale $D=\mathbb R$$-\{-2,4}$ potom je graf nesprávne ?

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#4 11. 03. 2010 19:51

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ hradecek:
Jestli na tom grafu vidíš to co píšeš, tak jsi fakt dobrej. Ten graf je tak malý, že já to nevidím.
Ale to není důležité. Důležité je, že definiční obor musíš počítat z originálního zadání funkce a ne u toho upraveného. Protože ty při té úpravě ten obor měníš (vypouštíš to $x\neq4$) a pak je to ale jiná funkce.
Pro $x=4$ je tam "díra".
http://forum.matweb.cz/upload/1268333421-graf.JPG

A rada, to co ti nakreslí počítač ber jen orientačně.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 11. 03. 2010 20:10 — Editoval byk7 (11. 03. 2010 20:11)

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ hradecek:

Protože když dosadíš $x=4$ do $y=3-\left(\frac{x+2}{x-4}\right)^{-1}$ tak Ti vyjde $y=3-\left(\frac{x+2}{0}\right)^{-1}$

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#6 11. 03. 2010 20:59 — Editoval hradecek (11. 03. 2010 21:01)

hradecek
Web

↑ zdenek1:
Takže ak budem kresliť graf ručne mám tam nakresliť guličku, proste prerušiť graf ?
A samozrejme že číslo 3 som videl na grafe čo som robil na PC, ale to je vedľajšie.
A ak vypustím to $x\neq-4$ bude to teda graf funkcie ktorú dostanem po úprave. A to už nebude mocninová funkcia ale iba lineárna lomená.
Čiže by sa dalo povedať že, je to "zjednotenie" dvoch grafov ? lineárnej lomenej a mocninovej funkcie a každá má svoju podmineku.
↑ byk7:no to som práve písal hore

Zápatí