Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
chtěl bych vás poprosit o vysvětlení postupu při integraci tohoto neurčitého integrálu...
Věřím že jsem si vybral správně metodu per partes ?
zatím jsem se dostal k... (tu "3" jsem si hodil jako konstantu před integrál ?)
Ta 1.část lze formálně napsat jako ale ta druhá je opět ten, více méně stejný, integrál
Děkuji moc za jakoukoliv radu
↑ docasne123: Zkus se podívat sem :
http://user.mendelu.cz/marik/maw/
Rači použi substituci nez P.P. substituce bude t=lnx = po derivaci dt=dx/x => dx=dt*x pěkně se ti to vykrátí :-) = Int (3t/x) * x dt =
= x se vykratí => Int 3t dt = po integraci => 3t^2 /2 = ted se dosadí zpět za t=lnx => 3/2 * (lnx)^2
1/ Děkuji velmi za odkaz na "tak chytrou" a podnětnou stránku
2/ Díky moc. Můžu se zeptat proč tě napadla substituce ? Já mám "naučené", že substituci se pokusím použít tehdy když tam můžu najít vnitřní a vnější fci pro mě např. nebo
... a per partes když tam je "nějaký" součin. Mohl bys mi prozradit kousek tvojí "kuchařky" na to co kdy použít ?
Ještě jednou oběma děkuji.
ta substituce mě napadla, protože, jaks počítals tak ti vyšlo: něco - Int z 1/x * lnx dx což je vlastně původní zadání takže by se toho nedalo zbavit ani kdybys na to použil znovu a znovu P.P. tak sem zkusil substituci a vyšlo to :-)