Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych poradit s provedením důkazu posloupnosti pomocí matematické indukce.
Posloupnost je zadána předpisem: 2/[3^(n-4)] od n=1 do nekonečna. Nevím jak to napsat v TeX, omlouvám se.
Mat. indukci jsem pochopil, pokud mám nějakou řadu čísel kterou sčítám atd. ale když se snažím řešit tohle, tak nedostanu nic do rovnice, respektive nevím co tam dosadit.
Děkuji za radu
To, co dokazujeme, je vždy nějaký výrok - jako třeba "Dokažte, že posloupnost je omezená" - v tvém příspěvku ovšem žádný matematický výrok nenacházím. Zkus dodat kompletní zadání…
ak je to zadané tak,že a úloha je určiť n-tý člen tak je to nezmyselná úloha,lebo nevieme v akom tvare to má byť tak to môže vyzerať všeliako napr. v tvare
alebo akokoľvek inak
↑ Olin:
Má platit předpis posloupnosti: , pro všechna přirozená čísla n. Kde řada posloupnosti je pro (n=1)=54, (n=2)=18,.. jak jsem psal výše.
Teď mě něco napadlo. Nemohlo by to jít takhle?
Rekurentní zápis posloupnosti:
Dále určím vzorec posloupnosti pro n=k+1:
Z toho jsem odvodil (snad dobře):
A tohle už rovnicí vyřeším na
Je to provedení důkazu?
↑ jelena:chcel som tú tému sem hodiť,ale sa mi ju nechcelo hľadať
↑ Zitamo:práve o tom vravím,že takto zadané to je blbosť viď tému v príspevku↑ jelena:
keby tam bolo spomenuté,že ide o geometrickú postupnosť tak je to ako píšeš vyššie len tá indukcia je kus divne správnejšie by bolo
↑ jarrro: to bylo jednoduché hledání - jak částo do ZŠ píše vážený kolega Pavel? "uživatel + témata ZŠ". Ale teď si budu pamatovat klíčové slovo "Geoffrey Canada". Jinak stačí sdělit, co se hledá, snad si vzpomenu :-)
Jinak zde bylo dosaženo kompletního zjištění zadání již v 11. příspěvku a po 1. hodině cca. Takovou úspěšnost nemáme v tématu o záhadném "e", ze kterého po tydnu je písmeno "l"
Mějte se pěkně :-)