Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Do tretice všetko dobré......
Vypočítajte uhol priamky prechádzajúcej bodmi A[1 ; −1 ; 0], B[2 ; 1 ; − 2] a roviny určenej
súradnicovými osami x, z. Výsledok uveďte v radiánoch zaokrúhlený na tri desatinné
miesta.
Prvým a zásadným problémom, ktorý mám je, že neviem vyjadriť vektor roviny x a z...nepamätám si ho, a neviem túto informáciu nikde nájsť...bolo to (1,0,1)? Alebo naozaj neviem....no a potom tak či tak rovnako sa neviem dopátrať k nejakému vzorcu na výpočet toho uhla.....takže veľmi pekne ďakujem
↑ sekulcanka: vzorec uhla priamky s rovinou mas aj tu http://www.gt12.sk/predmety/mat/banka/stereometria.doc
smerovy vektor priamky urcis z bodov A, B... a normalovy vektor roviny je ( tejto xz) kolmy ku nej a to je vektor co lezi na osi y... a teda si ho zvolime velkosti napr. =1, cize bude mat suradnice (0,1,0)... a uz len dosadit do vzorca.
↑ pietro:
prepac ale nerozumiem ako si si urcil to (0,1,0)...
↑ sekulcanka: da sa to nakreslit ale som teraz mimo pc, skus na papier osi x,y,z a ktora je kolma na rovinu x,z no ta os y! Tak tam vloz vektor do pociatku a velkost =1. Jeho koncovy bod ma 010.
↑ pietro:
aha jasné, už som pochopila...ďakujem