Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ leník 5:
jen otázka pro mé ujasnění - v zápisu používáš označeni pro variaci s opakováním - podle zadání mi to však na variaci s opakovaním nevede. Je to tak? Děkuji.
↑ leník 5:
jednociferných ..... 4 (pokud považuješ nulu za číslo)
dvou ciferných ......3*3=9
trojciferných.........3*3*2=18
čtyřciferných .......3*3*2*1=18
a teď to sečti.
↑ zdenek1: Prosím Vás, neumím to napsat příslušným označením, pomohl byste mně s tím?
↑ leník 5:
Zdravím а doufám, že kolega Zdeněk nebude mít závažnější výhrady k mému doplnění:
jednociferných ..... 4 (pokud považuješ nulu za číslo) - máš 4 různá čísla a volíš jedno:
dvouciferných ......3*3=9 - první pozicí obsazuješ volbou 1 čísla ze 3 (není použita 0, ale pouze 2, 4, 6) a zároveň druhou pozici obsazuješ volbou 1 čísla z 3 dosud nepoužitých (vyloučeno jedno číslo z 2, 4, 6, ale lze použit i 0):
trojciferných.........3*3*2=18 - první pozicí obsazuješ volbou 1 čísla ze 3 (není použita 0, ale pouze 2, 4, 6) a zároveň druhou pozici obsazuješ volbou 1 čísla z 3 dosud nepoužitých (vyloučeno jedno číslo z 2, 4, 6, ale lze použit i 0), třetí pozici obsazuješ volbou ze 2 dosud něpoužitých (vyloučeno číslo použité na 1. a 2. pozicích):
čtyřciferných .......3*3*2*1=18 - a zde už je jasné, proč je
kolega Zdeněk napsal(a):
a teď to sečti.
Není to můj originální nápad (určitě jsem tento postup odkoukala od něho z místních kolegů a tvrdím, že to bude kolega LukasM, děkuji), já bych napsala nepěkný "pravidlový zdlouhavý postup"
"Permutace z 4 - Permutace ze 3" - počet všech čtyřcíferných odečteno počet všech čtyřciferných s zafixovanou pozici pro 0
"Variace 3 z 4 - Variace 2 ze 3" - počet všech třiciferných odečteno počet všech třiciferných s zafixovanou pozici pro 0.
"Variace 2 z 4 - Variace 1 ze 3" - počet všech dvouciferných odečteno počet všech dvouciferných s zafixovanou pozici pro 0.
"Variace 1 z 4" - počet všech jednocíferných.
V pořádku?