Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Je zadání takhle?
ta limita je dobře, akorát to první x2 má být ve jmenovateli společně s jedničkou a to celý je lomeno tím spodkem, což máš dobře a ta řada je dobře, akorát je to jedna lomeno celý ten výraz toho faktoriálu a tý závorky

Oboje mam dobře, jen je to úplně jinak :-). Už jsem pochopil tu řadu
,
ale limitu stále nevím. Použij zápis v TeXu (stručný přehled syntaxe TeXu) nebo alespoň dodržuj konvenci pro matematické zápisy. Hlavně závorkuj.

Už asi chápu, pleteš si jmenovatele s čitatelem.

↑ Terinkal:
Tak pokud už jsme se shodli na zadání, tak teď můžeš napsat, jak jsi postupovala a co ti vyšlo, ať je co kontrolovat :-).
Takže ta řada mi vyšla 1/O ,což je nula, tak je to menší než 1 a použila jsem srovnávací d ´Alembertovo kritérium a protože je to menší než 1, tak konverguje, což bylo zadaní , zjistit, jestli konverguje anebo diverguje.
A ta limita mi vyšla e ^3 , vydělila jsem polynomy, pak jsem si tam s tím hrála, abych získala eulerovo číslo.

Takže ta řada mi vyšla 1/O ,což je nula
tomu nerozumím. Ale konvergenci i limitu máš dobře. Myslel jsem, že budeme řadu sčítat, takhle se to poměrně zjednodušilo :-).
vysledok nekonecnej sumy je == 3e-3+ (1/2) hypergeom (2,3,1)
kde hypergeom je hypergeometricka funkce , nieco o nej http://mathworld.wolfram.com/HypergeometricSeries.html

↑ pietro:
Výsledek je trochu jednodušší (nevím, jestli se ten tvůj dá na můj převést, to jsem nezkoumal):

↑ Terinkal:
Mně teda vyšlo
.
↑ Terinkal: Akorát mám ještě jeden dotaz, jestli teda můžu, má vypočítat Taylorův polynom f (x) = sin x v bodě x0 = O, má být druhého stupně , to mi vyšlo že T2 (x) = x, ale pak je tady ještě dodatek : Určete, pro jaký interval platí vztah abs. hodnota z e (x) je mneší a rovno než 10 ^ -4. A to vůbec nevím jak :(

↑ Terinkal:
Jistě, limita je nula, takže konverguje.
Taylorův polynom máš dobře.
Co je e (x)?
? To je vždy kladné, takže absolutní hodnota je zbytečná. Podívej se, jak funkce
vypadá. Z toho bys měla vidět, že existuje určité x, kdy nastane rovnost. Pro menší x pak
bude menší.
Akorát mám ještě jeden dotaz, jestli teda můžu, má vypočítat Taylorův polynom f (x) = sin x v bodě x0 = O, má být druhého stupně , to mi vyšlo že T2 (x) = x, ale pak je tady ještě dodatek : Určete, pro jaký interval platí vztah abs. hodnota z e (x) je mneší a rovno než 10 ^ -4. A to vůbec nevím jak :(
Stránky: 1