Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, řeším tyto příklady, ale nejsem s to je dotáhnout do konce:
1. Najděte posloupnost funkcí f1 ... fn: N -> N taková, že pro všechna n náležící N platí: fi+1 == O(fi) & fi != O(fi+1). (i a i+1 jsou samozřejmě indexy.)
– Napadla mne horní celá část z funkce ((f/i)*n), kde i = 1...n. Může tak být?
2. Najděte rostoucí funkce f, g: N -> N takové, že f != O(g) & g != O(f).
– Napadly mne horní celé části z funkcí (sin n + n) a (cos n + n) definované na N, ale nejsem si jist, že je to stoprocentně správně. (I když podle WolframAlpha to tak docela i vypadá.)
3. Mějme n-prvkovou množinu X. Dokažte, že počet částečně uspořádaných podmnožin N je roven 2^Θ(n^2), tj. že existuje nějaké c, d náležící do kladných reálných čísel takové, že 2^(c*n^2) <= počet částečných uspořádání <= 2^(d*n^2).
– Tak tady jsem nepřišel sám na nic kloudného. Co jsem tak bloumal po netu, tak jsem zjistil, že dolní odhad počtu uspořádání je 2^((n^2)/4) – tzn. vytvoříme si z množiny n prvků dva antiřetězce délky (n/2) a pro každou dvojici z těchto množin (těch je (n^2)/4) se rozhodujeme, zda bude mezi nimi relace uspořádání či nikoliv – proto onen odhad. (Jestli jsem jeho význam dobře pochopil.) – Nemáte někdo nápad, jak by se dal ten počet ČUM na n prvcích odhadnout shora? Na to se taky dá někde sehnat formule, jenže ta je moc přesná a její odvození vůbec nechápu. (A navíc se mi nechce pouze opisovat...) Stačí mi jen náznak, jak by se to dalo odhadnout.
Ta trojka se dá shora asi nejjednodušeji odhadnout počtem úplně všech relací na n-prvkové množině.
Vida, to je fakt, vůbec mne to nenapadlo.
A co se týče té dvojky a trojky, nevíte někdo?
V jedničce asi úplně nechápu tu funkci, která tě napadla - nedokážu rozluštit ten zápis.
Ke dvojce: funkce, které uvádíš () dle mého názoru uvedenou vlastnost nesplňují, protože třeba
pro n > 1.
Navíc to ani nejsou rostoucí funkce, pouze neklesající.
Napadly mě následující funkce:
Jde zřejmě o (nechutně rychle) rostoucí funkce. Zbývá jen dokázat, že a
, což by ale nemělo být obtížné.