Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
prosím vypočítat a vložit sem.
Potřeboval bych tyto jako 2 vzorové příklady abych si to mohl procvičit bez chyb :)
Děkuji mnohokrát.
popřípadě vysvětlit postup :)
Nebo jako tu první jsem počítat ale zamotal jsem se večer jsem hodím ten můj chybnej postup, mám to bohužel doma.
U těchto rovnic je potřeba nejdříve určit definiční obor (ve jmenovateli nesmí být 0). Potom rozložím na součin pokud možno vše, co jde.
V prvním příkladu jde rozložit na součin jen jmenovatel druhého zlomku. Následně se celá rovnice vynásobí nejmenším společným násobkem jmenovatelů obou zlomků. Pak se vše roznásobí, sečte a tím získáme kvadratickou rovnici v základním tvaru, kterou už je snadné vyřešit.
Postup u první rovnice je na tomto obrázku. U druhé rovnice je postup uplně stejný.
↑ da.backer: To také rozložit nejde. Základem úspěchu druhého příkladu bude najít společný jemovatel všech těch zlomků. Určitě pomůže fakt, že
.
A ještě jedna věc. Pokud rychle nevíš jak rozložit na součin 8x3+1, tak to můžeš zkusit tak, že vyřešíš rovnici 8x3+1=0. Tato rovnice má kořen -1/2. Pak provedeš dělení (8x3+1):(x-kořen). V tomto případě je to (8x3+1):(x+1/2)=8x2-4x+2. Z toho vyplívá, že (x+1/2)(8x2-4x+2)=8x3+1. My sice potřebujeme (2x+1)(4x2-2x+1), ale to je vlastně totéž.
↑ da.backer:

ve jmenovateli je všude
, když