Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Chtěla bych se zeptat, zda by se tu nenašel někdo, kdo by mi poradil s následujícím příkladem:
Čerpací stanice obslouží v průměru 72 automobilů za hodinu. Jaká je pravděpodobnost, že v příštích 5 minutách obslouží čerpací stanice aspoň 7 automobilů?
Vyvodila jsem z tohoto, že se jedná o Poissonovo rozdělení, takže lambda = 72/60 x 5 = 6 a pokud má být aspoň 7 automobilů, tak jsem postupovala přes "doplněk" - P(X >= 7) = 1 - P(X<7), pokud ale počítám pravděpodobnost od 3 a výš, tak mi vycházejí obrovská čísla.
Díky moc za radu a pomoc s postupem!
↑ jelena:
1 - [P(0) + P(1) + P(2) + P(3) + P(4) + P(5) + P(6)] = 1 - [e^(-6) x (6^0)/0! + e^(-6) x (6^1)/1! + e^(-6) x (6^2)/2! + e^(-6) x (6^3)/3! + e^(-6) x (6^4)/4! + e^(-6) x (6^5)/5! + e^(-6) x (6^6)/6!]
když dávám postupně do kalkulačky pro mezivýpočty od e^(-6) 6^3/3! tak mi vychází děsně velká čísla....
nebo jak to dáváš do kalkulačky ty?
Díky moc!
↑ simule:
dávám to do kalkuláčky, co je ve Windows, hodně závorek dávám -souhlasí to?
↑ simule:
celé jsem to napsala do wolframu, od nějaké hodnoty už se mu nechtělo počítat, tak jsem pro 0 až 3 vypočetla zvlášt a jen přičetla - to jsou hodnoty v 2. polovině závorky).
Stačí to tak?
↑ simule:
Protože nemůžeš věřit každému stroji (třeba ji dochází baterka) - odhadem výsledek (6^2)*(e^(-6))/(2!) je:
mezi (6*6)/(2*2*2*2*2*2*2) a (6*6)/(2*3*3*3*3*3*3) je to jasné proč?
Buď si vypočti úplně podrobný mezivýpočet nebo píš moooc závorek. V pořádku?
Stránky: 1