Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc s násled. 3 příklady:
1. Pravděpodobnost úspěchu určité akce je při každém opakování stejná a je rovna 0,9. Jaká je pravděpodobnost, že při dvojím provedení této akce bude dosaženo
a)právě jednoho úspěchu
b)nejvýše jednoho úspěchu
c)alespoň jednoho úspěchu
2. Který z házenkářů je lepší? Házenkář A promění sedmimetrový hod s pravděpodobností 0,5. Házenkář B promění alespoň jeden ze tří hodů s pravděpodobností 0,936.
3. V určité společnosti je 45% mužů a 55% žen. Vysokých nad 180 cm je 5% mužů a 1% žen. Náhodně vybraná osoba má výšku nad 180 cm. Jaká je pravděpodobnost, že je to žena?
Děkuji za pomoc, jakékoliv rady.
↑ tibeti:
Zdravím,
vhodné materiály
1. pravděpodobnost úspěchu je 0,9. Pravděpodobnost neúspěchu.....?
jak musí být výsledky jednotlivých akci, pokud provedeme 2 akce a požadujeme, aby bylo dosaženo:
a)právě jednoho úspěchu
b)nejvýše jednoho úspěchu
c)alespoň jednoho úspěchu
2. necháme oba hodit 3 hody - který ze sportovců bude lepší?
3. Bayesův vzorec.
----
"Chtělo by to pravděpodobně začít systematickým studiem nějaké dobré učebnice pro střední školy. S konkrétními problémy by ses pak mohl obracet zde na fórum. Nikdo ti tady bohužel nemůže vysvětlovat celou "teorii" okolo faktoriálu. Buď konkrétnější a máš-li nějaký početní problém, navrhni i pomyslné řešení - bude-li špatně, opravíme". (c)
Vážené Moderátorstvo z odkazu Váženého Guru bude vědet, kam patří toto téma. Děkuji.
Děkuji...
1. pravděpodobnost neúspěchu bude 1- 0,9 = 0,1. Při dvojím provedení akce to bude ještě x2, takže
a) právě jednoho úspěchu bude: 0,9/1,8 ?
2. necháme oba hodit 3 hody... můžete mi více poradit? jestli mám použít variace, kombinace, nebo?
3. pomocí vzorce jsem příklad řešila a vyšel mi výsledek - pravděpodobnost, že je to žena je 0,1964 (zaokr. 20%). Můžete mi potvrdit - vyvrátit výsledek prosím? Můj postup: (0,01*0,55)/(0,45*0,05+0,35*0,01)=0,1964
Děkuji za pomoc, rady, čas.
↑ tibeti:
1) v tomto zadání máme se zabyvat průníkem a sjednocením jevů a pravděpodobnosti takových jevů - stačí se podívat na definice z mathonline.
1. Pravděpodobnost úspěchu akce 0,9. Neuspěch je s pravděpodobnosti 0,1
a) 2 akce a má být právě jeden úspěch - to může být tak, že bude uspěch 1. akce a zároveň neuspěch 2. akce nebo neuspěch 1. akce a zároveň uspěch 2. akce
Při zápisu pravděpodobnosti slovo "zároveň" nahrazuji násobením, slovo "nebo" nahrazuji "plus"
P(A)=0,9*0,1+0,1*0,9
b)nejvýše jednoho úspěchu dosahnu tak, že buď obě neuspěšné (1. akce neuspěch a zároveň 2. akce Neuspěch) nebo .....to jsme řešili v úloze a)
c) alespoň jednoho úspěchu - to už zvladneš? (možný postup výpočtu také bude v úloze 2)
-----------------------------------------------
2. Který z házenkářů je lepší? Házenkář A promění sedmimetrový hod s pravděpodobností 0,5. Házenkář B promění alespoň jeden ze tří hodů s pravděpodobností 0,936.
O prvním hazenkáři víme, že má úspěch v 1 hodu 0,5.
O druhém víme, že když hodí 3 hody, tak promění alespoň jeden hod s pravděpodobnosti 0,936. Pravděpodobnost, se kterou promeňuje 1 hod, označíme za x, pravděpodobnost, že nepromení, je (1-x).
Promení alespoň jeden hod je jev opačný k "nepromení ani jeden" P´(A)=1-P(A)=1-0,936=0,064
- tedy 1. hod nepromění a zároveň 2. hod nepromení a zároveň 3. hod nepromení
(1-x)*(1-x)*(1-x)=0,064
po vyřešení této rovnice máme (1-x)=0,4
Kdo je více úspěšný?
Ke stejnému závěru bychom meli dojit, kdybychom počítali s jakou pravděpodobnosti promění alespoň jeden hod ze 3 hodů 1. sportovec.
3. zadání - zdá se být v pořádku.
--------------
"A k tomu vstavani asi tolik, ze rad pisu prispevky casne rano. Pres den se venuji jinym cinnostem"... (c)