Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, dostal jsem dva příklady na výpočet délky křivky, ale absolutně netuším co s tím. uvítám jakoukoliv pomoc...
Délka křivky:
1)
x=4/3
...mezi osou y a přímkou ...výsledek má být 112/27
2) délku asteroidy 

,a>0
předem díky
↑ geodet:
Zdravím,
zkus projit tento materiál + obecný, parametrický a "polární" zápis asteroidy.
↑ geodet:
Zdravím,
co prosím "nepobíráš"? Řešený přiklad 3.2.1 a řešený přiklad 3.2.3 - to je komplet vyřešeno. Napíš sem úplně konkrétní krok z těch řešených vzorů, co není jasné. Děkuji.
↑ geodet:
to znamena, že křívka je na jedne straně omezena osou y (x=0) a na druhé straně přímkou x=4/3. Nakreslíme dvě svíslé přímky a počítáme délku křívky od x=0 do x=4/3.
V pořádku?
ou tak jsem narazil na problém, v sešitě mám u té asteoridy napsaný výsledek
.... bohužel jsi nejsem jistý jestli to patří k tomu, pan doktor to měl ne moc čitelné... pak mám v závorce i 6a tak doufam že to patří k tomu, protože to první mi přijde jako blbost
omlouvám se ale ještě bych rád věděl něco z té teorie.... např proč když jde n→∞(norma dělení je tedy nula) tak pak vzniká toto: Δx →dx, Δy →dy
a druhá otázka je k tomu f´(x)=dy/dx... jak se k tomu dojde...náš profesor je zatížený na teorii tak bych se v tom chtel trochu orientovat...díky moc
↑ geodet:
Zdravím,
prosím, pokud je téma vyřešeno, tak si založ nové. Může být?
Pokud je učitel zatížený na teorii, tak snad doporučil i nějakou knihu - co doporučil?
Odkaz - vyhledat Diferenciální počet funkce jedné promenné.
Zde na fóru je několík odkazů na Jarníka, ale moje security mi neumožní ověřit, zda je to funkční. Zkus zadat do Hledat, ale dá se běžně půjčit v knihovně (i Rektorys) - v Opavě to je možné určitě.
Bohužel, na nějaké rozsahlejší vysvětlení nemám čas (a navíc teorie není moje silná stranka, i když toto bych ještě zvladla :-) - možna, že jednodušší, pokud oscanuješ (vyfotiš mobilem nebo elektronický odkaz) váš studijní text a vyznačiš takovou část, která není jasná. Děkuji.